Taalwinkel

Formuleren: stijl en toon

De inhoud van je motivatiebrief is belangrijk, maar besteed ook tijd aan de vormgeving en de toon en stijl van je brief. 

Stijltips

Formeel of niet?

Lees de vacature wederom goed door en bestudeer de website van de organisatie. Hoe is de schrijfstijl op de site? Is de toon zakelijk en formeel? Schrijf je brief dan ook zo. Is die vlot? Probeer je brief dan in die stijl te schrijven. Let erop dat je niet te informeel wordt.

Ofwel: schrijf consequent en voorkom stijlbreuk.

Houd de vaart erin

Vermijd lange, complexe constructies en veel bijzinnen. Kortere zinnen met pakkende voorbeelden maken je tekst prettiger leesbaar.

Schrijf verder in de ik-vorm en spreek de lezer eventueel aan (met 'u' of 'je', afhankelijk van hoe formeel je toon is). Probeer dus ook de lijdende vorm (met 'worden') zo veel mogelijk te vermijden. Je maakt je tekst persoonlijker door je zinnen actief te maken. Vergelijk: "Dit wordt door mij als zeer positief ervaren" met het vlottere "Ik ervaar dit als zeer positief".

Ofwel: houd de vaart erin.

Schrijf concreet

Vermijd clichés zoveel mogelijk. Probeer op een pakkende manier te formuleren en blijf persoonlijk. Schrijf dus niet: "Ik ben een teamspeler", maar beschrijf waarom je dat bent: "Ik werk graag samen met anderen. Zo kunnen we allemaal onze expertise inzetten en een beter product ontwikkelen."

Ofwel: wees duidelijk.

Openen en afsluiten

De eerste zin van je motivatiebrief is de belangrijkste. Denk daar dus goed over na. Een motivatiebrief moet een goede indruk geven van je persoonlijkheid, maar de toon moet ook passend zijn bij het bedrijf en de functie. Probeer dus neutrale, maar overtuigende zinnen te formuleren.

Een goede openingszin

In de eerste alinea geef je aan waar je de vacature bent tegengekomen. In veel brieven wordt dit in de eerste zin vermeld. Dit levert vaak saaie openingszinnen op. Sommigen kiezen daarom voor iets anders: ze beginnen hun brief met een vraag of een andere creatieve openingszin.

Het is moeilijk te bepalen welke manier de beste is. Sommige werkgevers zijn gecharmeerd van opvallende brieven, andere absoluut niet. Probeer in te schatten wat in jouw geval passend is en zorg ervoor dat je brief een goede weerspiegeling van je persoonlijkheid is.

De volgende voorbeelden kunnen je op weg helpen. Pas ze vooral aan jouw situatie, schrijfstijl en persoonlijke smaak aan. Zo maak je er jouw eigen zinnen van. Soms wordt bijvoorbeeld beweerd dat je niet met 'Ik' of 'Mij(n)' mag beginnen, maar dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Voorbeelden van openingszinnen

U zoekt een enthousiaste coördinator en dat is exact de functie waar ik naar zoek.

Meteen bij het zien van de vacature op LinkedIn dacht ik: deze baan is mij op het lijf geschreven.

Na het lezen van uw vacature in de Volkskrant van 9 februari 2022 en na het bekijken van uw website ben ik erg enthousiast geworden over de functie van trainee.

Op uw website zag ik uw vacature voor een docent Engels. Daar zijn ze op zoek naar mij, was mijn eerste gedachte.

Met deze brief laat ik mijn interesse blijken voor uw vacature in het Parool van 12 september jl.

Voor mij is werken bij de Gemeente Amsterdam een manier om iets terug te geven aan de mooiste stad van Nederland. Daarom zou ik graag willen beginnen bij deze organisatie als …

Mijn ambitie ligt al geruime tijd op het gebied van voeding en onderzoek. Ik was dan ook blij verrast toen ik uw vacature in NRC van 29 december 2022 zag.

Een goede uitsmijter

In de laatste alinea geef je aan dat je graag verder contact wilt. Probeer zelfverzekerd over te komen en geef aan dat je bereid bent om je motivatie verder toe te lichten in een gesprek.

De volgende zinnen helpen je hierin op weg, maar ook hier geldt: herschrijf ze vooral zodat ze bij jou als persoon én bij de organisatie passen. Sommigen durven hierin creatiever of 'brutaler' dan anderen te zijn. In de volgende voorbeelden zijn de eerste zinnen wat neutraler, terwijl de laatste paar vooral geschikt zijn als je wilt opvallen in een wat informelere organisatie.

Voorbeelden van afsluitende zinnen

  • Graag licht ik mijn brief en cv in een persoonlijk gesprek toe.
  • Ik hoop dat u door deze brief en cv geïnteresseerd bent geraakt. Met alle plezier zal ik mijn sollicitatie toelichten in een persoonlijk gesprek.
  • Ik zie ernaar uit om mijn brief en cv in een verder gesprek toe te lichten.
  • Ik licht mijn cv en motivatie graag toe in een persoonlijk gesprek, al dan niet via Teams, Google Meet of Zoom.
  • Twijfelt u nog of ik wel bij jullie pas? Ik neem uw twijfels graag weg in een gesprek.
  • Ik hoop uw uitnodiging voor een gesprek snel te ontvangen.
Gepubliceerd door  Taalwinkel 13 juni 2023