Taalwinkel

Voorbereiden: inhoud

Je ziet een vacature waarop je wilt reageren. Hoe zorg je ervoor dat jouw brief en cv goed aansluiten bij de functie? Dat vraagt om een goede voorbereiding. Door informatie te verzamelen kom je erachter wat de werkgever belangrijk vindt voor de functie.

Denk goed na over wat je wilt overbrengen voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Het kan in deze eerste voorbereidende fase helpen om met familie, vrienden en wellicht zelfs huidige collega's te praten over wat jou als persoon en professional kenmerkt.

In je motivatiebrief laat je immers vooral iets van je persoonlijkheid zien. Let op dat je van je motivatiebrief geen opsomming van je leven maakt; je kunt natuurlijk wel verwijzen naar je cv. Geef ook aan wat je motivatie is om op een vacature te solliciteren en licht met concrete voorbeelden toe waarom jij de geschikte kandidaat bent.

De voorbereiding bestaat uit vijf stappen.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Expert Suzanne geeft tips over wat je kunt doen als je brieven maar telkens geen uitnodiging voor een gesprek opleveren.

1. Bepaal hoe je solliciteert

Meestal solliciteer je door je motivatiebrief en een cv te mailen naar de potentiële werkgever, eventueel met een videosollicitatie. Er zijn echter meer manieren waarop je kunt solliciteren.

Zoek ook altijd uit hoe je sollicitatie ontvangen moet worden. Weliswaar bevat elke sollicitatie min of meer dezelfde componenten (je motivatie en je cv), maar de manier waarop je je voorbereidt en waarop je iets moet insturen, kunnen wel van invloed zijn op het verdere proces.

2. Analyseer de vacature

Als je reageert op een vacature, dan staat daarin omschreven aan welke eisen je moet voldoen om voor de functie in aanmerking te komen. Vooral de eerste eisen zijn belangrijk voor de werkgever; de laatste zijn meestal meer wensen dan eisen.

Bijna nooit zullen al deze omschrijvingen precies op jou van toepassing zijn, maar een grondige analyse van de functie-eisen geeft je veel input voor het schrijven van je motivatiebrief. Laat je in elk geval niet weerhouden als je niet aan alle gestelde eisen voldoet, maar bepaal vooral of je jezelf in de functie voor je ziet. Jij weet wat je kunt en dat moet je zien over te brengen.

Checklist

  • Opleiding: Voldoe ik aan de opleidingseis of beschik ik over een vergelijkbaar diploma?
  • Werkervaring: Moet ik bepaalde werkervaring hebben of is dat alleen mooi meegenomen?
  • Schriftelijke en communicatieve vaardigheden: Worden er speciale eisen aan communicatieve vaardigheden gesteld en voldoe ik daaraan?
  • Specifieke eigenschappen: Wordt er iemand gezocht met specifieke eigenschappen die noodzakelijk zijn en beschik ik over die eigenschappen? Veelgevraagde eigenschappen zijn: stressbestendig, resultaatgericht, individualistisch, teamspeler, klantgericht denken of doorzettingsvermogen.
  • Aantoonbare affiniteit met het vakgebied: Hoe kan ik mijn motivatie en affiniteit aantonen?
  • Leeftijd: Wordt er specifiek iemand uit een bepaalde leeftijdscategorie gezocht en behoor ik daartoe?
  • Diversiteit: Wordt bewust geselecteerd voor meer diversiteit in de organisatie en hoe kan ik daaraan bijdragen – en wil ik dat wel?
  • Talenkennis: Voldoe ik aan de gestelde eisen?
  • Computerkennis: Worden er speciale eisen gesteld? Voldoe ik aan die eisen of kan ik mezelf in korte tijd bijspijkeren?

Als je de vacature goed gelezen hebt, weet je welke eisen de werkgever belangrijk vindt voor de functie. Vind je dat je voldoende aan deze eisen voldoet, dan kun je bedenken hoe je het beste kunt aantonen dat jij een geschikte kandidaat bent voor die functie.

3. Brainstorm over je motivatie

Beginnen met schrijven blijft vaak moeilijk. Bedenk daarom vooraf wat je precies in je motivatiebrief wilt zetten. Waarom ben jij de geschikte kandidaat? Wat is je motivatie om op deze functie te solliciteren?

Je kunt brainstormen door middel van een mindmap. Schrijf op een A4'tje op verschillende plekken de eisen die vermeld staan in de vacature, bijvoorbeeld: opleiding, werkervaring, eigenschappen, motivatie. Bedenk bij al deze punten wat op jou van toepassing is. Zo krijg je een goed overzicht van wat belangrijk is voor deze functie en welke informatie je zeker in je brief moet vermelden.

Bedenk vervolgens waarom je juist deze functie wilt uitoefenen; je motivatie is erg belangrijk. Wat trekt je zo aan? Waarom ben je geïnteresseerd in het bedrijf? Wat zijn je sterke eigenschappen die jou geschikt maken voor de functie? Waardoor ben je mogelijk minder geschikt en hoe zou je die factoren kunnen verbeteren of compenseren? Zijn ze wel essentieel?

4. Bekijk de website

Verzamel vervolgens zoveel mogelijk informatie over de organisatie, nog voordat je de brief gaat schrijven. Die informatie kun je eenvoudig vinden door de website te bestuderen.

Je kunt hier op ideeën komen voor je motivatiebrief. Wat spreekt je aan in deze organisatie? Waarom wil je juist hier solliciteren? Waarom pas jij in de organisatie?

Kijk ook alvast naar de manier waarop de teksten geschreven zijn. Is dat informeel en los, of juist formeler en zakelijker? Spreekt je dat aan? Zo ja, pas jouw schrijfstijl daarop aan.

5. Bel naar het bedrijf

Soms levert je vooronderzoek te weinig informatie op om een goede brief te schrijven. Dan kun je de contactpersoon uit de vacature bellen (of mailen, als dat de enige optie is).

Zorg dat je je vragen goed voorbereidt zodat je een betere brief kunt schrijven. Let er ook op dat je een goede, serieuze indruk achterlaat.

Voorbeeldvragen

  • Wat zijn de dagelijkse bezigheden die horen bij de functie?
  • Heeft het zin om te reageren met een andere afgeronde opleiding dan gevraagd?
  • Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de gewenste kandidaat?
  • Als er geen naam in de vacature vermeld staat: aan wie kun je je brief richten?

Let erop dat je geen vragen stelt waarvan je de antwoorden zelf zou kunnen vinden op de website van het bedrijf of door de vacature goed te lezen.

Sluit het (telefoon)gesprek af door je gesprekspartner te bedanken en geef aan dat diegene jouw motivatiebrief met cv binnenkort kan verwachten. In je brief kun je uiteraard verwijzen naar het telefoongesprek, bijvoorbeeld door aan te geven hoe prettig en informatief dit was en dat je nu zeker weet dat deze functie wat voor jou is.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 8 september 2023