Taalwinkel

Stageverslag

Een stageverslag is – de naam zegt het al – een verslag van je stage. Je beschrijft hierin wat je tijdens je stage hebt gedaan en geleerd. Een stageverslag is daarmee vaak een goede oefening voor je afstudeer- of onderzoeksverslag.

Een stage is een soort proefperiode voor de 'echte' beroepspraktijk. Als je het goed doet, heb je zelfs kans dat je na je afstuderen mag blijven. Een belangrijk onderdeel daarvan is je stageverslag.

Tips vooraf

Een eerste tip: houd je aan de stappen van het schrijfproces. Zorg dus voor een goede voorbereiding, structureer alles helder, formuleer zodanig dat je er zelf ook nog wat van snapt, en redigeer alles zodanig dat het geheel er netjes uitziet.

En een tweede tip: begin al tijdens je stage te schrijven. Houd bijvoorbeeld een logboek bij zodat je weet wat je op welke dag gedaan hebt – iets wat je vaak na een tijdje toch wat minder scherp hebt. Dit logboek kun je later uitwerken tot een lopend verhaal waarin alleen de hoofdzaken vermeld staan. Hoe dan ook: wacht niet tot het einde van je stage om eens te beginnen; daar wordt je verslag niet beter van.

Voorbereiding

Begin bij het begin en maak een goed plan van aanpak. Dit plan kun je later gebruiken als uitgangspunt voor je stageverslag. Een belangrijk verschil is dat je in je plan van aanpak alles in de toekomstige tijd schrijft (want die stage komt er nog aan), terwijl een stageverslag grotendeels in de voltooide tijd wordt geschreven (want het is een verslag van wat gebeurd is). Een goed plan van aanpak helpt je dus niet alleen tijdens je stage, maar ook daarna.

Structurering

Je kunt de onderdelen van je stageverslag afleiden uit je plan van aanpak. Niet alles is nog relevant, maar je planning kun je bijvoorbeeld gebruiken om in je conclusie en discussie aan te geven waarom iets wel of niet gelukt is.

De meeste stageverslagen zijn opgebouwd zoals een afstudeer- of onderzoeksverslag. Check bij je opleiding én je opdrachtgever welke elementen in elk geval in je verslag moeten. Bedenk ook hoe de competenties die vanuit je opleiding gevraagd worden, terugkomen in je stage. Die helpen je wellicht ook om een goede structuur in je verslag te krijgen.

Het kan zijn dat je opleiding iets anders van je wil dan je opdrachtgever, bijvoorbeeld een uitgebreide verantwoording tegenover een korte samenvatting daarvan. Overweeg dan om twee versies te maken: eentje voor school, eentje voor het bedrijf. Het is wel verstandig om de bedrijfsversie als bijlage bij je schoolverslag toe te voegen; dan laat je zien dat je in staat bent om voor meerdere opdrachtgevers tegelijk te schrijven.

Formulering

Houd er rekening mee dat je lezers niet allemaal bekend zijn met jouw context: jij weet wie je opdrachtgever is, kent alle ins en outs van de organisatie en je bent bekend met de vaktaal aldaar. Maar wist je dat ook allemaal al voordat je met je stage begon?

Schrijf nieuw geleerde termen op in je logboek, zodat je je bewust bent wat je aan nieuwe woorden hebt geleerd. Tijdens het schrijven kun je dan makkelijker 'terug in de tijd' met je gedachten, en weet je wat je wel/niet moet uitleggen. Als je een apart verslag aanlevert voor je opdrachtgever, dan hoef je die termen daarin natuurlijk niet uit te leggen.

Correctie

Zorg ervoor dat alles er netjes uitziet – je stageverslag is immers een visitekaartje van jouw vaardigheden.

Nog meer tips

  • Veel onderwijsinstellingen hebben stagebureaus. Bij de Hogeschool van Amsterdam zijn er zelfs meerdere stagebureaus ; bij de Universiteit van Amsterdam kun je terecht bij het UvA Job Board .
  • Wil je nog meer weten over hoe je een goed stageverslag maakt? Kijk op stage.nl en vergeet vooral niet het voorbeeld van een stageverslag te bestuderen.
Gepubliceerd door  Taalwinkel 15 augustus 2023