Taalwinkel

Videosollicitatie

Een bijzondere vorm is de videosollicitatie. Dit is een creatieve manier om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten en je geeft er een korte impressie mee van wie jij bent. Steeds vaker vragen werkgevers ernaar als profielschets.

Een videosollicitatie is een goede manier om te laten zien dat je enthousiast en gemotiveerd bent voor de functie. Vooral bij creatieve banen, bijvoorbeeld in marketing of media, kan een werkgever een videosollicitatie waarderen.

In een traditionelere werkomgeving kan een videosollicitatie minder gebruikelijk zijn, dus houd daar rekening mee en doe vooraf onderzoek: past jouw idee bij de organisatie?

Wel doen

  • Presenteer jezelf op representatieve wijze en bedenk goed wat je wil uitstralen. Heeft het bedrijf waarbij je solliciteert bijvoorbeeld een bepaalde dresscode? Kleed je daar dan naar.
  • Kies voor een passende omgeving om je video op te nemen, met zo min mogelijk afleiding. Je wilt op je achtergrond geen troep hebben staan, maar je kunt wel eventueel objecten op subtiele wijze in beeld brengen als ze passen bij de functie waarop je solliciteert. Solliciteer je naar de functie van gymleraar, dan mag er dus best een bal in de hoek liggen.
  • Bij een video is het eveneens belangrijk dat deze van goede kwaliteit is. Houd dus rekening met voldoende licht (het liefst natuurlijk), zorg voor helder geluid en vermijd druk (bewegend) beeld op de achtergrond.
  • Laat anderen je video beoordelen voordat je hem opstuurt. Kies personen uit die feedback durven te geven zodat je zeker weet dat je een goede video opstuurt.

Niet doen

  • Maak je video niet te lang! Bij een video die langer dan anderhalve minuut duurt, kan de ontvanger al afhaken. Kom dus meteen tot de kern en houd je video kort en bondig.
  • Bedenk vooraf goed wat je wilt zeggen, maar ga geen script voorlezen. Dit komt onnatuurlijk over terwijl de kracht van een video juist zit in het tonen van jouw persoonlijkheid.
Gepubliceerd door  Taalwinkel 24 januari 2023