Taalwinkel

De laatste check

Voordat je jouw cv en motivatiebrief opstuurt, doe je nog een aantal controles. Daarmee weet je zeker dat je opstuurt wat je wilt opsturen: een overtuigende en goed verzorgde motivatiebrief en cv.

Spelling en grammatica

In je cv en motivatiebrief mogen geen spel- of typefouten staan. Ten eerste verwacht de ontvanger gewoonweg dat deze documenten geheel correct zijn.

Bovendien blijkt uit onderzoek dat je minder goed en prettig kunt samenwerken met anderen, als je veel fouten in je cv hebt staan. Ook kan het zijn dat mensen vinden dat je niet zo nauwgezet overkomt. En tot slot: mensen kunnen denken dat je minder slim bent – en dus ook minder deskundig, om maar wat te noemen.

Gebruik dus de spelling- en grammaticacontrole en zoek de woorden waarover je twijfelt, op in woordenlijst.org of in een woordenboek. Let ook op de spelling van namen en functies. Tip: zoek op de website van het bedrijf (of in de vacature) hoe daar termen worden gespeld.

Kom je er niet helemaal uit met je zin? Probeer deze dan op een andere manier te formuleren, gebruik andere woorden die je wel goed kent en/of vraag iemand om met je mee te denken.

Print vervolgens je documenten uit en doe een eindredactieslag op papier. Zo vind je eventuele laatste fouten sneller. Bovendien zie je meteen of de lay-out vormgeving in orde is.

De of het cv?

Wist je bijvoorbeeld dat een curriculum vitae een het-woord is? De cv waarmee je je huis verwarmt, de centrale verwarming, is daarentegen een de-woord.

Maatwerk

Gebruik niet iedere keer hetzelfde cv en dezelfde brief. Bedenk telkens weer welke informatie goed past bij een specifieke functie.

Vooral bij het onderdeel competenties in je cv kun je goed laten zien dat je over vaardigheden beschikt die bij een bepaalde functie gewenst zijn. Oftewel, maak een basis-cv en basisbrief, en pas deze iedere keer aan wanneer je ergens solliciteert.

Relevantie

Zorg ervoor dat de informatie die in je cv en motivatiebrief staat, relevant is.

Talloze bijbaantjes zijn inhoudelijk vaak minder relevant om te benoemen, zeker niet wanneer je deze maar enkele maanden hebt gehad. Een werkgever kan dan namelijk de indruk krijgen dat je alleen maar oppervlakkige kennis hebt opgedaan en/of je dat je een jobhopper bent. Een groot nadeel van het laatste is dat je dan als onbetrouwbaar kunt overkomen en werkgevers niet weten of ze op lange termijn op jou kunnen bouwen.

Je kunt je diverse bijbanen uiteraard wel samenvoegen onder een kopje "Overige ervaring", met de begin- en einddatum van al die bijbanen. Probeer in je omschrijving aan te geven die jouw bijbanen karakteriseren, bijvoorbeeld: "In de afgelopen vier jaar heb ik diverse bijbanen gehad naast mijn studie, onder meer in de horeca en in de thuiszorg. Hier heb ik goed leren samenwerken en leren communiceren met verschillende soorten mensen." Mochten werkgevers meer willen weten, kunnen ze je dat tijdens het sollicitatiegesprek altijd nog vragen.

Naamgeving en bestandsformaat

Het is een detail dat vaak vergeten wordt, maar het is wel een belangrijk detail: de naamgeving en het bestandsformaat van je documenten.

Als je klaar bent met het schrijven en ontwerpen van je cv en motivatiebrief, dan kun je deze het beste opslaan als pdf-bestand. Zo weet je zeker dat de lezer jouw documenten opent zoals jij ze bedoeld hebt en blijft de opmaak definitief.

Geef de bestanden ook een duidelijke titel zodat de ontvanger deze gemakkelijk kan terugvinden, bijvoorbeeld: 'Cv en motivatiebrief P.M. de Vries – Sollicitatie maatschappelijk werker'.

Check, check dubbelcheck

Laat je cv en motivatiebrief altijd door anderen lezen. Laat ze niet alleen letten op spelling, maar juist ook op inhoud. Is je motivatie helder geformuleerd? Zijn de voorbeelden die je geeft duidelijk en concreet? Kom je enthousiast over? Is je toon overtuigend? Ziet het geheel er professioneel uit? Zo ja, dan is het tijd om alles te versturen.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 12 april 2023