Taalwinkel

Samenvatting

Als je voor je studie veel moet lezen, is het handig om een samenvatting van de stof te maken. Zo hoef je tijdens het studeren voor een toets of tentamen niet meer alle studieboeken te lezen, maar alleen je samenvatting. Ook voor grotere teksten maak je vaak samenvattingen.

Opbouw van je samenvatting

Wat voor samenvatting je schrijft, hangt af van het doel van je samenvatting. Er zijn drie soorten samenvattingen: de ‘gewone’ samenvatting, de managementsamenvatting en het abstract.

Soorten samenvattingen

Als je een samenvatting maakt terwijl je leest, dwing je jezelf om hoofd- en bijzaken te scheiden, kritisch na te denken en de stof te ordenen. Je leest op een actieve manier waardoor je de stof beter begrijpt en onthoudt. Er zijn verschillende manieren om samenvattingen te maken.

Tip voor het schrijven van een samenvatting

Een samenvatting bevat een beknopte weergave van de inleiding: het onderwerp, de aanleiding en de centrale vraag. Ook geef je hierin kort het antwoord op de centrale vraag, ofwel de hoofdpunten van de beschrijving of de verklaring.

Let bij het schrijven van de samenvatting op de volgende zaken:

  • Zet de kernzinnen van de alinea’s onder elkaar.
  • Herschrijf ze en verbind ze met tekststructurerend commentaar en signaalwoorden tot een lopende tekst.
  • Maak een samenvatting die ongeveer 1/10de deel van de tekst is.
  • Zorg ervoor dat de samenvatting zelfstandig leesbaar is, ofwel los van de oorspronkelijke tekst.
  • Zorg ervoor dat in de samenvatting alleen is samengevat wat al eerder is genoemd. Er komt nooit nieuwe informatie in voor, en dus ook geen literatuurverwijzing. Ook kan er nooit een conclusie in een samenvatting staan.

Voorbeelden

Zoek je naar voorbeelden van een goede samenvatting? Kijk bijvoorbeeld eens op de HBO Kennisbank . Je kunt hier bijvoorbeeld de samenvattingen in afstudeerwerken bekijken. Dat geldt ook voor universitaire afstudeerwerken. Universiteiten hebben vaak hun eigen scriptiebank, bijvoorbeeld UvA Scripties . Je kunt verder bij je opleiding vragen naar voorbeelden.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 15 augustus 2023