Taalwinkel

Curriculum vitae (cv)

Bij sollicitaties stuur je doorgaans een cv mee met de motivatiebrief. 'Cv' is de afkorting van curriculum vitae, Latijn voor ‘levensloop’. In dit document toon je een overzicht van onder andere persoonlijke gegevens, gevolgde opleidingen, werkervaring, hobby’s en vaardigheden.

Bij de werving van kandidaten wordt vaak eerst een snelle blik geworpen op je cv. Het is dus belangrijk dat het in een oogopslag duidelijk maakt waarom juist jij een goede match bent voor een vacature of organisatie.

Van voorbereiding tot correctie

Volg ook nu het schrijfproces: voorbereiden, structuren, formuleren en corrigeren. Bij je voorbereiding helpt het wel om alvast een bruikbaar format voor je vormgeving te kiezen. Dat helpt je om een goed, overzichtelijk cv te maken.

Alle informatie in je cv moet aansluiten bij de andere gegevens en documenten die je meestuurt, zoals je motivatiebrief, portfolio of LinkedIn-profiel. Zorg er dus voor dat al deze informatie actueel en op elkaar afgestemd is.

Je cv bestaat in ieder geval uit een aantal vaste onderdelen; je kunt zelf ervoor kiezen om extra onderdelen toe te voegen. Houd er daarbij wel rekening mee dat je cv niet langer dan een A4, hooguit anderhalf A4 wordt.

Zorg ervoor dat je stijl en toon aansluiten bij de inhoud en vormgeving – en uiteraard bij je brief. Een formele brief vraagt om een cv met een formele toon, terwijl een vlot geschreven cv beter past bij een creatieve brief (of videosollicitatie).

Inhoudelijk kan je cv helemaal in orde zijn, maar een cv moet er ook verzorgd uitzien en alles moet kloppen. Neem dus voldoende tijd om dat te controleren.

Tips

Bekijk voorbeelden van cv’s op de Pinterest-pagina van het UvA Student Careers Centre . Als student aan de UvA kun je bij dit Careers Centre ook een afspraak maken om je cv na te laten kijken. Studeer je niet aan de UvA? Vraag dan bij jouw onderwijsinstelling na wat de mogelijkheden zijn.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Expert Suzanne geeft tips over solliciteren zonder dat je veel werkervaring hebt.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 8 september 2023