Taalwinkel

Motivatiebrief

In een motivatiebrief licht je toe waarom je solliciteert. Zo'n brief kan in de vorm van een mail zijn, maar ook bijvoorbeeld als videosollicitatie. In je cv zet je vervolgens alle feitelijke gegevens zoals je contactgegevens, opleidingsgegevens en werkervaring.

Van voorbereiding tot correctie

Volg ook nu het schrijfproces: voorbereiden, structuren, formuleren en corrigeren. Dat helpt je om een goede, overtuigende brief te schrijven.

Je ziet een vacature waarop je wilt reageren. Hoe zorg je ervoor dat jouw brief en cv goed aansluiten bij de functie? Dat vergt een goede voorbereiding. Door informatie te verzamelen kom je erachter wat de werkgever belangrijk vindt voor de functie.

Een motivatiebrief heeft meestal een standaard opbouw met enkele vaste onderdelen. Die opbouw helpt je ook om je brief op één pagina (en anders maximaal anderhalve pagina) te houden. De inhoud van je motivatiebrief is belangrijk, maar besteed ook tijd aan de vormgeving en de toon en stijl van je brief. Je motivatiebrief moet er tot slot verzorgd uitzien. Dat betekent niet alleen een correcte spelling en grammatica, maar ook dat de lay-out in orde is.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Expert Suzanne geeft tips over hoe je een goede, opvallende motivatiebrief kunt schrijven.

Opvallen met een videosollicitatie

Een bijzondere vorm is de videosollicitatie. Dit is een creatieve manier om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten en je geeft er een korte impressie mee van wie jij bent. Steeds vaker vragen werkgevers ernaar als profielschets.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 9 september 2023