Taalwinkel

Presenteren

Een goede presentatie maken begint met een goede voorbereiding. Je kunt hierbij gebruikmaken van standaard structuren en formuleringen. Die helpen je om je presentatie te maken, van begin tot einde. Vervolgens oefen je jouw presentatie, zodat je uiteindelijk een goede presentatie zult geven.

Een presentatie voorbereiden

Een goede presentatie valt of staat met een goede voorbereiding. Dat kan door te beginnen met een globale opzet. Ook kun je met standaard structuren en een slim gebruik van hulpmiddelen je presentatie nog beter maken.

Een presentatie maken

Heb je alles voorbereid voor je presentatie, dan is het tijd voor het maken ervan. Standaard formuleringen kunnen je helpen, om het middenstuk te maken, maar ook om je presentatie goed te beginnen én te eindigen.

Een presentatie oefenen

Als je je presentatie gemaakt hebt, is het tijd om deze te gaan oefenen. Let daarbij op dat je veelgemaakte fouten vermijdt en zorg bijvoorbeeld dat je non-verbale communicatie bij je verhaal past.

Meer informatie

Wil je meer weten over presenteren? Hieronder vind je een aantal websites en boeken met extra informatie over dit onderwerp. Het is maar een selectie, dus kies vooral wat het beste bij jou past.

Websites

Literatuur

  • Dinger T., M. Smit, C. Winkelman (2004). Expressiever en gemakkelijker spreken. Bussum: Coutinho.
  • ’t Hart, F., Kranenburg, B. (2005). Een goede presentatie. Utrecht/Zutphen: ThiemeMeulenhof.
  • Braas, C., e.a. (2005). Presenteren. Groningen: Wolters- Noordhoff.
  • Kruyzen, H., (2004). Spraakmakend presenteren. Utrecht: Het spectrum.

De video's in dit presentatiedossier zijn halverwege 2023 onder redactie van de Taalwinkel herzien door twee HvA-studenten van de opleiding CO/CB: Yasemin Köse en Boanna Pieterse. De video's zijn door hen gescript, geschoten en gemonteerd.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 19 september 2023