Taalwinkel

Solliciteren

Als je ergens wilt werken, moet je vaak eerst solliciteren. De eerste stap is dan meestal om een motivatiebrief en/of een curriculum vitae (cv) op te sturen. Weet je te overtuigen, dan is het gesprek de tweede stap.

De juiste sollicitatiemethode kiezen

Er zijn verschillende manieren waarop je een baan kunt vinden die bij je past. Oriënteer je vooraf in ieder geval op wat je echt wilt en wat je kunt. Dit helpt je in de beginfase van je zoektocht om gericht te zoeken.

Motivatiebrief en cv schrijven

In een motivatiebrief kun je je curriculum vitae toelichten, iets van je persoonlijkheid laten zien en aangeven wat je motivatie is om op de vacature te solliciteren.

Het is belangrijk dat de informatie die in je cv staat, aansluit bij wat je in je motivatiebrief hebt geschreven en dat de informatie in je cv past bij de functie waarop je gaat solliciteren.

Sollicitatiegesprek voeren

Hoe kun je je het beste voorbereiden op een sollicitatiegesprek, hoe belangrijk is een eerste indruk en wat moet je vooral wel en niet doen tijdens een sollicitatiegesprek?

Meer over solliciteren

Wil je meer weten over het schrijven van sollicitatiebrieven, het opstellen van een cv of het voeren van sollicitatiegesprekken?

Bij het UvA Student Careers Centre kunnen studenten en afgestudeerden van de UvA en HvA terecht voor workshops over solliciteren en salarisonderhandelingen.

Studenten van de HvA kunnen terecht bij HvA-studentenvacatures . Hier vind je een overzicht van alle beschikbare vacatures binnen de HvA, trainingen en antwoorden op veelgestelde vragen.

Lees ook deze column van HvA-docent Annet Robben. Zij betoogt dat de perfecte loopbaan niet bestaat – een geruststellende gedachte als je niet meteen vindt wat je zoekt!

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Expert Suzanne deelt haar gouden sollicitatietip.

Dit sollicitatiedossier is begin 2023 onder redactie van de Taalwinkel herzien door vier HvA-studenten van de opleiding HRM: Gloria Ameyaw en Romane de Nas (teksten) en Gulsum Acar en Julia Walters (scripts). De video's zijn geschoten en gemonteerd door Jade Egas Vasco, HvA-student bij de opleiding Creative Business. Dank ook aan Suzanne van Stratum, die als sollicitatie-expert haar tips wilde delen met haar voormalige studenten Gulsum en Julia, en aan de studenten die over hun grootste sollicitatieblunders wilden vertellen.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 8 september 2023