Taalwinkel

Een presentatie maken

Heb je alles voorbereid voor je presentatie, dan is het tijd voor het maken ervan. Standaard formuleringen kunnen je helpen, om het middenstuk te maken, maar ook om je presentatie goed te beginnen én te eindigen.

Het middenstuk maken

Als je klaar bent met het voorbereiden en je weet waar je je presentatie over wilt houden, dan kun je beginnen met het middenstuk. Het begin en het einde bedenk je pas later.

Een presentatie beginnen

Een goede start zorgt ervoor dat je publiek naar je wil luisteren en benieuwd is naar wat er gaat komen. Je kunt op verschillende manieren een presentatie te beginnen, bijvoorbeeld met een anekdote, met een actueel nieuwsbericht of met een persoonlijk verhaal.

Een presentatie afsluiten

Veel mensen eindigen hun presentatie met ‘dat was het’ of ‘dat was mijn presentatie’. Dit kan wel, maar je kunt je presentatie leuker en interessanter maken door op een andere manier te eindigen. De informatie zal je luisteraars dan beter bijblijven.

Standaard formuleringen gebruiken

Je wilt je presentatie niet helemaal uitschrijven, maar bij sommige punten is het handig om precies te weten wat je gaat zeggen. Bijvoorbeeld bij een overgang van het ene onderwerp naar het andere.

Hulpmiddelen gebruiken

Mensen zijn erg visueel ingesteld: plaatjes worden gemakkelijker opgenomen dan gesproken tekst. Daarom is het vaak een goed idee om je presentatie te ondersteunen met een of meerdere hulpmiddelen.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 17 februari 2022