Taalwinkel

Een presentatie oefenen

Als je je presentatie gemaakt hebt, is het tijd om deze te gaan oefenen. Let daarbij op dat je veelgemaakte fouten vermijdt en zorg bijvoorbeeld dat je non-verbale communicatie bij je verhaal past.

Oefenen en feedback vragen

Eerst oefen je hardop, in je eentje. Het lijkt misschien raar om je presentatie zo te oefenen, maar bedenk dat een artiest zijn liedjes ook eerst oefent voordat hij op het podium staat. Als je genoeg voor jezelf hebt geoefend, laat je je presentatie aan andere mensen zien en vraag je hun om feedback.

Veelgemaakte fouten vermijden

De eerste twee minuten van een presentatie zijn van cruciaal belang. Als je tijdens die eerste twee minuten je publiek niet weet te ‘verleiden’ dan is je publiek daarna niet meer bereid naar je te luisteren. Als je een goede presentatie niet krachtig eindigt, zal iedereen dat ‘slappe’ einde onthouden.

Je spreekgedrag veranderen

Krijg je vaak te horen dat je mompelt? Heb je het gevoel dat je te snel praat, of juist te vaak ‘eh’ zegt? Of articuleer je niet goed? Dan is het tijd om iets aan je spreekgedrag te veranderen.

Oefenen met stem en uitspraak

Sommige mensen hebben een heel prettige stem en bij anderen val je gelijk in slaap als ze beginnen met spreken. Wordt er wel eens tegen je gezegd dat je te hard spreekt of krijg je opmerkingen over je tongval? Je stem en je uitspraak zijn iets heel persoonlijks. Die stem en uitspraak passen ook bij je. Maar als je er vaak opmerkingen over krijgt, is het van belang dat je aandacht besteedt aan je verstaanbaarheid.

Non-verbale communicatie inzetten

Niet alleen je stem en uitspraak beïnvloeden je presentatie, maar ook je non-verbale communicatie. Hoe is je houding? Waar kijk je naar tijdens je presentatie? Welke gebaren en bewegingen maak je? En wat doe je eigenlijk aan om een goede indruk te maken?

Omgaan met spreekangst

Trillende handen, een rood hoofd en niet meer uit je woorden kunnen komen. Overkomt jou dat als je een presentatie moet houden? Of bij een sollicitatiegesprek of belangrijke vergadering? Waarschijnlijk heb je dan last van spreekangst. Je kunt natuurlijk deze situaties zoveel mogelijk vermijden, maar beter en effectiever is het om je spreekangst proberen te verminderen.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 17 februari 2022