Taalwinkel

Aantekeningen maken

Bij een hoorcollege krijg je vaak heel veel informatie te horen. Hoe zorg je ervoor dat je die informatie onthoudt? Dat begint met een goede voorbereiding, maar het draait er ook om de juiste aantekeningen te maken en te verwerken.

Voor het college

Bereid je voor op de inhoud van je college. Zoek op waar het college over zal gaan en of het opgenomen wordt. Check of er al een PowerPoint beschikbaar is. Daarmee activeer je vast je voorkennis: wat weet je al over dit onderwerp? En weet je eigenlijk wat het doel is? Waarom wordt dit hoorcollege gegeven? Door jezelf dit soort vragen te stellen heb je alvast een voorsprong.

Als het gaat om een online college, dan is het handig om je werkplek vooraf in te richten. Zorg voor een opgeruimde en rustige omgeving, waarin je ontspannen kunt zitten. En vergeet natuurlijk niet om pennen en papier klaar te leggen (en je telefoon op stil te zetten).

Tijdens het college

Het klinkt zo simpel: maak goede aantekeningen van het college. Maar wat zijn dat eigenlijk, goede aantekeningen? Hierbij drie tips:

  • Schrijf conclusies op in plaats van feitjes. Door er vragen en antwoorden van te maken heb je meteen tentamenstof voor jezelf gemaakt en verwerk je alvast wat je docent allemaal zegt.
  • Gebruik kleuren en pijlen – daarom zijn pen en papier ook vaak handiger dan een laptop. Met de pijlen geef je verbanden aan en met de kleuren markeer je belangrijke begrippen. Zo maak je meteen een soort samenvattende mindmap van het college.
  • Markeer zeker ook de onderdelen die je moeilijk vindt en: stel vragen aan je docent.

Na het college

Is je college voorbij, dan is het zaak om je conclusies verder aan te vullen, te controleren of al die pijlen wel goed staan en de moeilijke begrippen uit te zoeken.

In de volgende kennisclip over online colleges vind je deze tips (en meer).

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Over het volgen van online colleges

Tips

  • Door te schrijven activeer je een ander ‘geheugenspoor’, waardoor je de informatie al beter onthoudt. Na twee weken weet je zeven keer meer dan iemand die het niet heeft opgeschreven. Wil je wel typen, zorg dan voor een tweede scherm. In deze video over aantekeningen maken op je computer vind je meer tips.
  • Al bij een kleine afleiding heb je tien minuten nodig om je weer te focussen. Daardoor ben je 40 procent minder productief en maak je 20 procent meer fouten. Ervaar dit zelf met de tips en test van neuropsycholoog Mark Tigchelaar .
  • Gebruik deze vaardigheid ook eens als je moet notuleren, interviewen of samenvatten.
Gepubliceerd door  Taalwinkel 4 april 2022