Taalwinkel

Aantekeningen maken

Bij een hoorcollege krijg je vaak heel veel informatie te horen. Hoe zorg je ervoor dat je die informatie onthoudt? Dat begint met een goede voorbereiding, maar het draait er ook om de juiste aantekeningen te maken en te verwerken.

Het maken van aantekeningen is een belangrijke luistervaardigheid in het hoger onderwijs; het loont dus de moeite om er aandacht aan te besteden. Let wel: we geven je algemene tips, want voor iedereen werkt het anders. Zo is het bijvoorbeeld het beste om je aantekeningen op pen en papier te maken en daarna pas uit te werken op je laptop; uit onderzoek blijkt dat je lesstof beter onthoudt en verwerkt als je die met de hand opschrijft. Als jouw handschrift onleesbaar is of als je een functiebeperking hebt, is dat echter misschien helemaal niet handig.

Het ligt dus aan je persoonlijke voorkeur, en vaak ook aan je schrijftempo, of je graag aantekeningen maakt op papier of via de laptop. Elke manier heeft voor- en nadelen, dus je zou beide manieren moeten uitproberen om te beslissen welke het beste werkt.

Kijk ook de volgende kennisclip, over aantekeningen maken bij online colleges voor een verdere toelichting van de tips.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Over het volgen van online colleges

Tips

  • Door te schrijven activeer je een ander ‘geheugenspoor’, waardoor je de informatie al beter onthoudt. Na twee weken weet je zeven keer meer dan iemand die het niet heeft opgeschreven. Wil je wel typen, zorg dan voor een tweede scherm. In deze video over aantekeningen maken op je computer vind je meer tips.
  • Al bij een kleine afleiding heb je tien minuten nodig om je weer te focussen. Daardoor ben je 40 procent minder productief en maak je 20 procent meer fouten. Ervaar dit zelf met de tips en test van neuropsycholoog Mark Tigchelaar .
  • Gebruik deze vaardigheid ook eens als je moet notuleren, interviewen of samenvatten.
Gepubliceerd door  Taalwinkel 25 mei 2022