Taalwinkel

Je spreekgedrag veranderen

Krijg je vaak te horen dat je mompelt? Heb je het gevoel dat je te snel praat, of juist te vaak ‘eh’ zegt? Of articuleer je niet goed? Dan is het tijd om iets aan je spreekgedrag te veranderen.

Vier fases

De verandering van je spreekgedrag gebeurt in vier fases:

  1. Je wordt je bewust van je spreekgedrag.
  2. Je merkt na je presentatie je spreekgedrag op.
  3. Terwijl je presenteert, merk je je spreekgedrag op.
  4. Je vermijdt je oude spreekgedrag tijdens je presentatie.

1. Je wordt je bewust van je spreekgedrag

Krijg je vaak dezelfde opmerkingen over je spreekgedrag? Vragen mensen bijvoorbeeld vaak: "Wat zeg je?" Of gebruik je vaak hetzelfde stopwoordje (bijvoorbeeld: "Eh")? Je bent je bewust van het probleem en je bent er steeds meer mee bezig.

2. Je merkt na je presentatie je spreekgedrag op

Nadat je het stopwoordje hebt gezegd, hoor je steeds dat je het gebruikt. Het lijkt zelfs alsof het steeds erger wordt. Dat is niet zo, maar je let er nu meer op.

3. Terwijl je presenteert, merk je je spreekgedrag op

Op het moment dat je het stopwoordje zegt, ben je je ervan bewust dat je het zegt.

4. Je vermijdt je oude spreekgedrag tijdens je presentatie

In deze fase kun je jezelf tijdig corrigeren en slik je dus net dat stopwoordje in of bedenk je dat je duidelijker moet articuleren.

Hulpmiddelen

Hoe lang het duurt voordat je je spreekgedrag veranderd hebt, hangt onder meer af van je motivatie, de hardnekkigheid van die gewoonte, je verwachtingen en de tijd die je erin wilt steken. Concentreer je op één aspect van je spreekgedrag en oefen veel met je stem en uitspraak.

Het kan handig zijn om je stem op te nemen, zodat je je presentatie later terug kunt luisteren. Dit kan confronterend zijn, maar het is de enige manier om objectief je spreekgedrag te beoordelen.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 17 februari 2022