Taalwinkel

Een presentatie afsluiten

Veel mensen eindigen hun presentatie met ‘dat was het’ of ‘dat was mijn presentatie’. Dit kan wel, maar je kunt je presentatie leuker en interessanter maken door op een andere manier te eindigen. De informatie zal je luisteraars dan beter bijblijven.

Wil je weten hoe het níét moet? Ga dan naar veelgemaakte fouten bij een presentatie.

Een retorische vraag

Stel een retorische vraag aan het publiek. Een retorische vraag is een vraag waarop je geen antwoord verwacht, maar die de luisteraars aan het denken zet.

Een samenvatting of conclusie

Geef een korte samenvatting van wat je gezegd hebt. Mensen kunnen niet alles onthouden van je presentatie, dus is het prettig als je de belangrijkste punten aan het einde herhaalt.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Boanna geeft voorbeelden voor het einde van je presentatie. Rond je verhaal bijvoorbeeld af met een samenvatting of voorspelling. Daarna kun je nog vragen laten stellen.

Een afgerond verhaal

Kom terug op het begin van je presentatie om zo je verhaal ‘rond’ te maken. Als je je presentatie begonnen bent met bijvoorbeeld een anekdote, dan kun je hier aan het eind weer naar verwijzen.

Een stelling

Eindig met een krachtige stelling. Geef duidelijk je mening over het onderwerp. Dat zet mensen aan het denken en hierdoor ontlok je reacties.

Een voorspelling

Doe een voorspelling voor de toekomst. Als je kort schetst hoe de situatie er over tien jaar uitziet, dan prikkel je de fantasie van de luisteraars.

De zin: 'Zijn er nog vragen?'

Vaak wil je je luisteraars de mogelijkheid geven om vragen te stellen. Dat is ook meteen een goede manier om aan te geven dat je klaar bent met je verhaal. Maar je wilt je verhaal ook op een mooie manier eindigen. Dat kun je als volgt doen: eindig je presentatie met bijvoorbeeld een stelling of anekdote. Laat een pauze vallen en doe een stap opzij. Je stapt dan als het ware uit je rol als presentator. Je vraagt dan of er nog vragen zijn.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Yasemin geeft tips over een goede afsluiting van je presentatie: hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat iedereen vragen heeft kunnen stellen?

Gepubliceerd door  Taalwinkel 19 september 2023