Taalwinkel

Een presentatie voorbereiden

Als je vraagt hoe mensen zich voorbereiden op een presentatie, hoor je meestal dat mensen hun tekst helemaal uitschrijven, vaak overlezen, er een PowerPointsheet bij maken en kernwoorden opschrijven als spiekbriefje. Dat is niet genoeg. Een goede presentatie valt of staat met een goede voorbereiding.

Op deze pagina:

Vier stappen

Het voorwerk bestaat uit vier stappen:

  1. Denk na over je presentatie.
  2. Bepaal je doelgroep.
  3. Bepaal je doel.
  4. Ga brainstormen.

1. Denk na over je presentatie

Voordat je aan het werk gaat, heb je in je hoofd dat je binnenkort een presentatie gaat houden over een bepaald onderwerp. Regelmatig (bijvoorbeeld tijdens de afwas of op de fiets) denk je hieraan. Dit denken is belangrijk om langzaam tot een concreet idee over je presentatie te komen.

2. Bepaal je doelgroep

Bedenk voor wie je straks je presentatie moet gaan houden. Waarom komt het publiek naar je presentatie? Wat willen ze na afloop weten? Weten ze nog niets over het onderwerp of hebben ze juist veel voorkennis en moet je een gespecialiseerde presentatie houden?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Yasemin geeft tips over een goede voorbereiding van je presentatie: waar kun je op letten?

3. Bepaal je doel

Wat wil je bereiken? Wil je je luisteraars informeren of overtuigen? En hoe wil je dit doen? Door een goed verhaal te vertellen? Door vragen te stellen aan het publiek? Door je mening te geven of door de voor- en nadelen van iets te noemen zodat de luisteraars zelf hun mening kunnen vormen?

4. Ga brainstormen

Als je genoeg over je presentatie hebt nagedacht ga je echt brainstormen. Hierbij helpt het als je in kernwoorden opschrijft welke onderwerpen zeker in je presentatie moeten zitten. Schrijf alles op wat in je opkomt, later kun je het ordenen en op volgorde zetten. Een goede manier is om te werken met een mindmap. Neem een groot vel papier en schrijf je onderwerp in het midden. Noteer al je gedachten, ideeën en associaties rondom het onderwerp.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 19 september 2023