Taalwinkel

Assessment doen

Tijdens je studie kan het zijn dat je te maken krijgt met een assessment. Assessment komt van het Engelse woord 'beoordeling'. Er zijn verschillende vormen van assessments. In het hoger onderwijs zijn er vooral portfolioassessments, maar er worden ook gedrags- of performanceassessments afgenomen.

De STARRT-methode gebruiken

Het STARRT-model is een belangrijk hulpmiddel bij assessments. Je kunt het model gebruiken om een toelichting te schrijven of om je gesprek te voeren. STARRT staat voor Situatie, Taak, Aanpak, Resultaat, Reflectie en Transfer of Tegendeel.

Een assessment voorbereiden

Voor een portfolio-assessment lever je een portfolio in. Twee assessoren beoordelen jouw portfolio en stellen tijdens een assessmentgesprek kritische vragen over de bewijzen in je portfolio. Hiervoor gebruiken ze de beoordelingscriteria voor het assessment.

Ook bij een gedrags- of performance-assessment wordt je beoordeeld op beoordelinscriteria, alleen hoef je voor dit type assessment geen portfolio in te leveren: in dit geval observeren twee assessoren je tijdens een opdracht in de praktijk of in een simulatie.

Een assessmentgesprek voeren

Tijdens een portfolio-assessment zijn de assessoren nieuwsgierig naar wat je precies hebt gedaan in de verschillende situaties die je hebt beschreven in je portfolio. Ze zullen je daar een aantal vragen over stellen. Dit gesprek kun je goed voorbereiden.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 17 februari 2022