Taalwinkel

De juiste sollicitatiemethode kiezen

Er zijn verschillende manieren waarop je een baan kunt vinden die bij je past. Oriënteer je vooraf in ieder geval op wat je echt wilt en wat je kunt. Dit helpt je in de beginfase van je zoektocht om gericht te zoeken.

Meestal solliciteer je door je motivatiebrief en een cv te mailen naar de potentiële werkgever, eventueel met een videosollicitatie. Er zijn echter meer manieren waarop je kunt solliciteren. We noemen enkele van deze methoden.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Expert Suzanne geeft tips over wat je kunt doen als je solliciteert naar je eerste 'echte' baan.

Als reactie op een vacature

De bekendste manier om te solliciteren blijft nog altijd: reageren op een vacature. Waar je een geschikte vacature vindt, hangt onder andere af van wat je zoekt en in welk werkveld je aan de slag wilt.

Er zijn bijvoorbeeld speciale vacaturesites voor banen in het onderwijs of onderzoek, maar eveneens zijn er meer algemene sites vol vacatures in allerlei richtingen. Daarnaast vind je vacatures via je opleiding, in de krant of op netwerksites als LinkedIn. Vraag vooral ook je docent of stagebegeleider om tips; zij weten vaak welke sites relevant zijn voor jouw vakgebied.

Via je netwerk

Je kunt vaak ook een baan vinden via je eigen netwerk. Veel vacatures worden via via vervuld en werkgevers vragen eerst aan hun eigen medewerkers om een geschikte kandidaat aan te dragen. Maak dus vooral bij je vrienden, familie en kennissen bekend dat je openstaat voor werk.

Om deze methode effectief in te zetten is het belangrijk om een goed netwerk op te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld online, door via netwerksites als Linkedin contacten te onderhouden met mensen uit jouw ideale werkveld. Ook helpt het om deel te nemen aan sociale activiteiten waar je interactie hebt met anderen, ofwel: met vrienden af te spreken. Zij kennen weer andere mensen en zo krijg je via via soms de beste tips voor nieuwe vacatures.

In je motivatiebrief kun je vervolgens verwijzen naar de tip uit je netwerk. Vraag wel altijd even of de tipgever dat ook goed vindt; grote kans dat de werkgever bij diegene navraag doet over jou.

Als interne sollicitatie

Komt er een interessante functie vrij op jouw werk en wil je hierop solliciteren? Meestal heb je als interne sollicitant voorrang op externe sollicitanten.

Een ander voordeel is dat je laagdrempelig contact kunt opnemen met een collega van die afdeling. Daarbij hoef je niet meteen te vertellen dat je geïnteresseerd bent – dat is aan jou. Maar vraag eens wat deze functie nou zo bijzonder maakt, wat er leuk aan is of juist minder leuk, hoe het team functioneert, enzovoort. Zo krijg je alvast een goed beeld van de functie. Heb je verteld dat je wilt solliciteren? Geef dan ook meteen aan waarom jij geïnteresseerd bent. Daarmee verander je het beeld van jou, bijvoorbeeld van 'de stagiair' naar 'de mogelijke directe collega'.

Voor je brief is het zaak om na te denken hoe je wilt beginnen. Hoe goed ken je de collega met wie je het gesprek hebt? Drinken jullie wel eens een kopje koffie of werk je in een informele setting, dan is 'Geachte ...' een te formele aanhef. Is de geadresseerde daarentegen een onbekende of werk je in een vrij traditionele organisatie, dan kan die aanhef juist weer wel.

Laat hoe dan ook weten dat je al in de organisatie werkt, en waarom je dat wilt blijven doen. In het gesprek kun je dat nogmaals benadrukken.

Via LinkedIn

Je hebt je eigen professionele netwerk op LinkedIn, maar veel werkgevers plaatsen hun vacatures ook direct op dit platform. Als je tijdens het zoeken naar een baan een vacature ziet die je aanspreekt, kun je hier vaak direct solliciteren.

Om het sollicitatieproces in het vervolg eenvoudiger te maken kun je je informatie opslaan voor toekomstige sollicitaties nadat je jouw eerste sollicitatie hebt voltooid. Daarvoor heb je uiteraard wel een account nodig.

Je kunt overigens ook in een 'gewoon' cv verwijzen naar je account op dit netwerk. Zorg er dan voor dat de informatie op LinkedIn en in je cv op elkaar aansluit – je kunt je profiel beschouwen als een soort online cv.

Met een open sollicitatie

Weet je wie je ideale werkgever is, maar zijn daar op dit moment geen vacatures? Dan kun je een open sollicitatie sturen. Mocht de werkgever dan in de toekomst nieuwe mensen zoeken, dan kan die zelf contact met jou opnemen.

Het voordeel is dat je gericht solliciteert bij je ideale werkgever. Ook is je concurrentie veel minder – niet iedereen stuurt immers een open sollicitatie. Bovendien laat je zien dat je gemotiveerd bent en dat je initiatief durft te tonen.

Wanneer je al uitgebreid onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf waarbij je wilt werken en het blijkt dat er geen openstaande vacature is, dan kan dit enorm tegenzitten. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen kans meer maakt op je droombaan.

Bel naar het bedrijf met de vraag of een open sollicitatie gewaardeerd wordt. Stel jezelf voor en vertel dat je heel graag voor dit bedrijf zou willen werken. Vraag naar wie je de open sollicitatiebrief kunt sturen (informeer naar de juiste spelling van de naam, voorletters en eventuele titel). Bereid dit gesprek goed voor; je moet duidelijk kunnen maken waarom je juist bij dat bedrijf solliciteert en wat voor soort functie je zoekt.

Schrijf vervolgens je motivatiebrief. Verwijs in deze brief naar het telefoongesprek. Mocht je na een week nog niets hebben gehoord? Bel dan na om te vragen of je brief goed ontvangen is.

Via een uitzendbureau

Om aan een baan te komen kun je je ook inschrijven bij een uitzendbureau. Een uitzendbureau krijgt van werkgevers vacatures opgestuurd die zij vervuld willen hebben en een uitzendbureau helpt daarbij door de juiste kandidaten aan te dragen.

Het kan voor jou dus interessant zijn om je gegevens met een uitzendbureau te delen, zodat dit contact met je kan opnemen wanneer er een passende vacature voor je is.

Voordat een uitzendbureau je kan matchen aan een vacature, zal het vaak nog een eerste gesprek met je willen voeren. In dit gesprek komen dan jouw wensen en behoeften ter sprake, alsook je cv, opleidingen en werkervaring.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 8 september 2023