Taalwinkel

Motivatiebrief

Een motivatie-/sollicitatiebrief is de plaats waarin je je curriculum vitae kunt toelichten, je iets van je persoonlijkheid kunt laten zien en waarin je kunt aangeven wat je motivatie is om op de vacature te solliciteren.

Een goede voorbereiding

Je ziet een personeelsadvertentie in de krant waar je graag op wilt reageren. Hoe zorg je ervoor dat jouw brief en cv goed aansluiten bij de functie? Dat vergt een goede voorbereiding. Door informatie te verzamelen, kom je erachter wat de werkgever belangrijk vindt voor de functie.

Motivatiebrief: stijl en vorm

De inhoud van je motivatiebrief is belangrijk, maar besteed ook tijd aan het uiterlijk en de toon van je brief. Een te populair geschreven brief of een brief met vlekken wordt niet gelezen.

Motivatiebrief en cv: openingszinnen en afsluitingen

De eerste zin van je motivatiebrief is de belangrijkste. Een motivatiebrief moet een goede indruk geven van je persoonlijkheid, maar de toon moet ook passend zijn bij het bedrijf en de functie. In de laatste alinea geef je aan dat je graag verder contact wilt. Probeer zelfverzekerd over te komen en geef aan dat je bereid bent om je motivatie verder toe te lichten in een gesprek.

Motivatiebrief: correctieronde

In je motivatiebrief en je cv mogen geen type- of spelfouten staan. Voor sommige werkgevers is een spelfoutje een reden om je brief weg te leggen.

CV: INHOUD VAN EEN CV

Bij een motivatiebrief hoort een cv. Een cv is een overzicht van je kennis, ervaring en vaardigheden en moet er dus overzichtelijk uitzien. Een cv bestaat uit een aantal vaste onderdelen.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 12 oktober 2022