Taalwinkel

Sollicitatiegesprek voeren

Heb je een interessante vacature gevonden en ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Neem dit dan serieus en zorg ervoor dat je het gesprek zo goed mogelijk voert.

Voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat, is het allerbelangrijkste dat je je realiseert dat aangenomen worden voor de baan niet het enige mogelijke doel is. Als je niet wordt aangenomen, gaat er namelijk niets verloren; het blijft een ervaring waar je van kunt leren. Op het moment dat je op deze manier een sollicitatiegesprek ingaat, zul je hoe dan ook een succesvol gesprek voeren. Je leert er namelijk sowieso van en bent een ervaring rijker.

Voor, tijdens en na het gesprek

Om stevig in je schoenen te staan is een goede voorbereiding voor je sollicitatiegesprek van belang. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de organisatie waar je solliciteert. Dat onderzoek heb je natuurlijk al gedaan toen je je brief schreef, maar door het nog eens te herhalen fris je je kennis weer op.

Bij een eerste sollicitatiegesprek draait het er vooral om een goede indruk te maken op je gesprekspartners. Hoe kun je dat het beste aanpakken? En hoe beoordeel je of je gesprekspartners ook een goede indruk op jou maken?

Je sollicitatiegesprek is achter de rug. Je kijkt een paar keer per dag gespannen naar je mail en je checkt wat vaker dan normaal je telefoon. Wat doe je als je niks van het bedrijf hoort? Of als je goed nieuws hebt gekregen en je door bent naar de volgende ronde? Wat kun je verwachten? En hoe reageer je op een afwijzing?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Hoe maak je een goede eerste indruk? HRM-studenten Julia en Gulsum delen hun tips.

Online solliciteren

Steeds vaker wordt een sollicitatiegesprek online gehouden, bijvoorbeeld om reistijd te besparen. Welke bijzonderheden kent een online sollicitatie ten opzichte van een gesprek op locatie? Waar moet je op letten?

Gepubliceerd door  Taalwinkel 29 juni 2023