Taalwinkel

Online solliciteren

Steeds vaker wordt een sollicitatiegesprek online gehouden, bijvoorbeeld om reistijd te besparen. Welke bijzonderheden kent een online sollicitatie ten opzichte van een gesprek op locatie? Waar moet je op letten?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Tips voor een online sollicitatiegesprek

Voor het sollicitatiegesprek

Voor een online sollicitatiegesprek is dezelfde voorbereiding van belang als voor een sollicitatiegesprek op locatie. Zorg dus dat je weet wat de organisatie doet, met wie je hebt afgesproken en wat je wilt vragen.

Het verschil bij een online sollicitatiegesprek zit dus vooral in de locatie. Je kiest tijdens dit gesprek namelijk je eigen locatie en daar is wat denkwerk voor nodig.

De verbinding

Voor een online sollicitatiegesprek is het essentieel om een goed werkende internetverbinding te hebben. Zorg dat je niet onderbroken zult worden doordat je verbinding wegvalt, of dat de verbinding halverwege vastloopt.

Check van tevoren of je laptop geen systeemupdates in de planning heeft. Zorg ook dat de accu opgeladen is en dat je oplader aangesloten is – voor de zekerheid.

Kijk ook in de uitnodiging welk programma gebruikt zal worden. Controleer of dit op je laptop staat en of alle updates gedaan zijn. Voer eventueel een testgesprek met een vriend of familielid om te checken of alles werkt, en of je goed te horen en te zien bent.

Denk ook na over de naam die ingesteld staat in je account; het komt niet professioneel over als je een grappige gebruikersnaam hebt, bijvoorbeeld met de naam van je hond, of van een ander gezinslid.

De locatie

Daarnaast is het belangrijk om een rustige plek te vinden. Zorg dat je tijdens het gesprek niet gestoord wordt door binnenlopende mensen of huisdieren. Let ook op dat je achtergrond professioneel oogt: je omgeving is netjes, zonder afleidende factoren. Zorg dat de zichtbare elementen jou op een positieve manier kenmerken, bijvoorbeeld een bal in de hoek als je voor sportleraar solliciteert.

De positionering van je laptop en daarmee dus je webcam is ook erg belangrijk tijdens een online gesprek. Een losse webcam die ergens in de hoek staat is niet handig. Hoe groter jij in beeld bent, hoe beter. Zo kom je serieuzer over.

Kleding

Ook tijdens een online gesprek is het goed om na te denken over wat je aantrekt. Het kan je helpen om meer in de ‘sollicitatiestemming’ te komen als je nette kleren aantrekt en zelfs schoenen in plaats van sloffen. Het is makkelijk om te denken dat een nette blouse voldoende is omdat niemand je broek en schoenen ziet, maar voor je eigen gevoel en focus kan het een groot verschil maken hoe je erbij zit.

Denk er daarnaast over na hoe je kleding overkomt op beeld, dus bijvoorbeeld bij een bovenstuk met een gekke print erop. Dit kun je gelijk checken als je toch al een testgesprek doet via het programma dat je gaat gebruiken. Bij twijfel is het verstandig om voor een rustigere outfit te kiezen qua prints; hiermee kan weinig misgaan.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Expert Suzanne geeft tips over online sollicitaties.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Het verloop van het gesprek zal wederom ongeveer hetzelfde zijn als bij een sollicitatiegesprek op locatie. Het is goed om jezelf te blijven herinneren dat je de webcam in moet kijken.

Als je niet fysiek tegenover iemand zit, is het makkelijk om rond te gaan kijken en geen oogcontact te maken, maar door goed in de webcam te kijken maak je toch dit belangrijke contact.

Na het sollicitatiegesprek

De procedure achteraf is ook weer gelijk aan die van een gesprek op locatie. Misschien is de tweede ronde wel bij de organisatie zelf; de voorselectie heeft veel tijd gescheeld, maar nu willen je gesprekspartners je ook wel eens 'in het echt' ontmoeten!

Gepubliceerd door  Taalwinkel 8 september 2023