Taalwinkel

Na het sollicitatiegesprek

Je sollicitatiegesprek is achter de rug. Je kijkt een paar keer per dag gespannen naar je mail en je checkt wat vaker dan normaal je telefoon. Wat doe je als je niks van het bedrijf hoort? Of als je goed nieuws hebt gekregen en je door bent naar de volgende ronde? Wat kun je verwachten? En hoe reageer je op een afwijzing?

Zeker in de huidige arbeidsmarkt is het heel belangrijk om bij jezelf na te gaan hoe jij je voelt over het gesprek. Voel jij wel een klik? Lijkt het je leuk om bij deze organisatie te werken? Zie je dit jezelf bijvoorbeeld het komende jaar doen? Er wordt vaak gefocust op wat de werkgever vindt, terwijl jij er uiteindelijk moet werken.

Afwachten of zelf bellen

Meestal wordt tijdens het gesprek een datum afgesproken waarop je uiterlijk een reactie ontvangt. Als je op dat moment nog niets hebt gehoord, bel of mail dan naar het bedrijf. Soms schiet het er even bij in om terug te bellen, dus een herinnering geven mag best.

Vraag naar degene die je tijdens het gesprek hebt gesproken en vraag of die je kan vertellen of jij geselecteerd bent voor de volgende ronde. Wellicht is er iets tussengekomen of hebben ze nog geen keuze kunnen maken. Ook kan het zijn dat je op een reservelijst staat, of je dat je bent afgewezen.

In ieder geval is het prettig om duidelijkheid te hebben en zo heb je direct de kans om persoonlijk feedback te vragen als je afgewezen bent.

De tweede ronde

Een sollicitatieprocedure bestaat vaak uit een of twee rondes. Zorg ervoor dat je goed weet wat voor soort gesprek je hebt. Als je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek, is het verstandig om te vragen wat je hiervan kunt verwachten en of je nog iets specifieks kunt voorbereiden.

Meestal zijn er twee rondes. Het eerste gesprek is vaak een oriënterend gesprek, om kennis te maken en te onderzoeken of er een klik is tussen jou en je gesprekspartners, terwijl het tweede gesprek inhoudelijker is, bijvoorbeeld met een assessment of opdracht.

Een grondige voorbereiding

Als je uitgenodigd bent voor een tweede gesprek, kan dit betekenen dat de werkgever nog geen keuze heeft gemaakt. Er zijn nog andere kandidaten over en deze zijn in principe allemaal geschikt. Dat betekent dat jij dus ook geschikt bent, houd dat in je achterhoofd!

Vaak is je mogelijk directe leidinggevende bij het tweede gesprek aanwezig. Dit gesprek moet je dus zeker minstens net zo goed voorbereiden als het eerste gesprek. Ook zitten er meestal andere mensen bij het gesprek dan bij de eerste ronde. Vraag alvast naar hun namen en functies als je uitgenodigd wordt. Dan kun je je beter voorbereiden, door ze van tevoren op te zoeken.

Bekijk verder de profielen van andere mensen die binnen de organisatie een soortgelijke functie hebben als waar jij voor solliciteert. Dan kun je je oriënteren op wat voor soort mensen dit zijn: hun leeftijd en ervaring, wat voor opleiding ze hebben gedaan en of ze misschien iets hebben gepost op LinkedIn over hun werk.

Bereid je vervolgens grondig voor door te oefenen. Bedenk vragen die je kunt stellen tijdens het gesprek, bijvoorbeeld vragen die in je zijn opgekomen in de periode na je eerste gesprek, of stel min of meer dezelfde vragen als die je had voorbereid voor het eerste gesprek. Zo krijg je informatie over de organisatie van verschillende mensen.

Gespreksonderwerpen

De gespreksonderwerpen kunnen verschillen van de eerste ronde, maar dat hoeft niet. In de introductie wordt uitgelegd waarom je uitgenodigd bent voor een tweede gesprek en wie je gesprekspartners ditmaal zijn. Let goed op als ze geïntroduceerd worden.

Vaak worden er tijdens een tweede gesprek inhoudelijkere vragen gesteld. Je kunt meer praktijkcases verwachten, waarbij je vertelt hoe jij zou reageren. Ook kan er dieper ingegaan worden op je (professionele) persoonlijkheid, dus probeer van tevoren te bedenken hoe je zou reageren in bepaalde situaties op het werk. Denk na over je functie en wat je zou doen als er bijvoorbeeld iets misgaat.

Soms zullen enkele dezelfde vragen gesteld worden als in het eerste gesprek. Zeg niet dat je deze vraag al beantwoord hebt, maar geef net zo enthousiast antwoord. Ga er niet vanuit dat de nieuwe gesprekspartners je brief en cv en het verslag van het eerste gesprek goed hebben bestudeerd; hier is vaak simpelweg geen tijd voor.

Opdrachten

Soms word je gevraagd om een praktijkopdracht te maken voor het tweede gesprek. Je moet bijvoorbeeld een tekst schrijven, een plan van aanpak maken of een andere opdracht uitvoeren die bij de functie past.

Pak deze opdracht serieus aan. Dit is je kans om te laten zien dat je een geschikte kandidaat bent. Als je daadwerkelijk iets moet inleveren of presenteren, denk dan ook aan de vormgeving en de afwerking. Je wordt hierop beoordeeld, dus de opdracht moet er verzorgd uitzien en er mogen absoluut geen spelfouten in zitten.

Bereid thuis voor hoe je de opdracht in het gesprek toelicht en bedenk waarom je juist voor deze aanpak gekozen hebt. Je mag je gesprekspartners ook al iets laten voorbereiden. Zo kunnen jullie het gesprek gebruiken voor de bespreking van je opdracht en de toelichting van je keuzes.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Soms bestaat een procedure uit maar één ronde – al dan niet met een opdracht – en is het tweede gesprek direct het arbeidsvoorwaardengesprek. Zorg dat je hierop voorbereid bent, en dat je weet wat je wilt vragen over je salaris en de secundaire voorwaarden. Het kan ongemakkelijk voelen om over geld te praten, maar probeer te beseffen dat de organisatie jou geschikt vindt en daar dus ook voor wil betalen.

Omgaan met een afwijzing

Hoe goed je je ook hebt voorbereid, hoe goed je brief ook was en hoe prettig het gesprek ook verlopen is, soms ben je toch niet de geschikte kandidaat en word je afgewezen. Misschien was er een kandidaat met meer ervaring en een geschiktere opleiding. Misschien lijk je niet goed in het team te passen of kwam je te onzeker over tijdens het gesprek.

Als je een standaardafwijzingsbrief hebt gekregen waarin geen specifieke reden genoemd wordt, neem dan contact op met je contactpersoon van de organisatie en vraag of die je kan vertellen waarom je bent afgewezen. Dit kan handige feedback zijn voor een volgende sollicitatie.

Bedenk ook dat je niet de enige bent die wel eens afgewezen is en probeer de sollicitatieprocedure als een leerzame ervaring te zien, of een goede oefening voor de volgende keer. Je hebt hoe dan ook geleerd van dit gesprek, dus er is niets verloren. Daarnaast ben je misschien wel veel verder gekomen dan veel andere kandidaten.

Tip

Ben je meerdere keren afgewezen of wil je je voor de volgende keer beter voorbereiden, volg dan een sollicitatietraining. Bij het UvA Career Students Centre kunnen (oud-)UvA-studenten tot een jaar na afstuderen deelnemen aan voorlichtingen, workshops en trainingen.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 9 januari 2023