Taalwinkel

Motivatiebrief en cv schrijven

Als je voor een functie wilt solliciteren, maak je vaak eerst met een motivatiebrief of sollicitatievideo duidelijk waarom je die functie wilt. Met je cv (het curriculum vitae) laat je zien welke ervaring je hebt opgedaan.

In een motivatiebrief licht je toe waarom je solliciteert. Zo'n brief kan in de vorm van een mail zijn, maar ook bijvoorbeeld als videosollicitatie.

In het cv zet je vervolgens alle feitelijke gegevens zoals je contactgegevens, opleidingsgegevens en werkervaring. 'Cv' is de afkorting van curriculum vitae, Latijn voor ‘levensloop’.

Voordat je jouw cv en motivatiebrief opstuurt, doe je nog een aantal controles. Daarmee weet je zeker dat je opstuurt wat je wilt opsturen: een overtuigende en goed verzorgde motivatiebrief en cv.

VOORBEELDEN

Zoek je naar voorbeelden van een goede brief of een fantastisch cv? Vraag mensen in je omgeving, of kijk of je mogelijke werkgever zelf al tips geeft. De Rijksoverheid geeft bijvoorbeeld handige tips voor wie ambtenaar wil worden.

Het sollicitatiedossier is begin 2023 onder redactie van de Taalwinkel herzien door vier HvA-studenten van de opleiding HRM: Gloria Ameyaw en Romane de Nas (teksten) en Gulsum Acar en Julia Walters (scripts). De video's zijn geschoten en gemonteerd door Jade Egas Vasco, HvA-student bij de opleiding Creative Business.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 15 augustus 2023