Taalwinkel

Voorbereiden: inhoud en formatkeuze

Je (professionele) levensloop geef je weer in een cv. Alle informatie hierin moet aansluiten bij de andere gegevens en documenten die je meestuurt, zoals je motivatiebrief, portfolio of LinkedIn-profiel. Zorg er dus voor dat al deze informatie actueel en op elkaar afgestemd is. 

Brainstorm

Denk goed na wat je in je cv wilt overbrengen en wat je selecteert als relevante informatie. Niet alles wat je hebt gedaan, hoeft even belangrijk te zijn voor je nieuwe baan. Bedenk verder alvast hoe je jouw professionele carrière zou omschrijven aan iemand die je nog niet kent. Wat bedoel jij bijvoorbeeld met de functietitel 'Projectleider'?

Een professionele uitstraling

Normaal begin je te schrijven op een kladje. Voor het maken van je cv is het daarentegen handig om een format te kiezen waarin je wilt werken, zodra je ongeveer weet wat je wilt overbrengen.

Kies daarbij voor een vormgeving die past bij de functie waarop je solliciteert. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een functie als graphic designer, dan kun je veel kleuren, vormen en creativiteit toepassen in je cv. Bij een formelere functie, zoals die van juridisch medewerker, houd je de vormgeving juist wat conventioneler. Bekijk op de Pinterest van het UvA Careers Centre voorbeelden van cv’s en laat je inspireren.

Cv-formats

Een simpele manier om een aantrekkelijk cv te maken is via een tekstverwerkingsprogramma zoals Word. Hierin vind je veel standaard templates.

Een cv maken via Word doe je als volgt:

  1. Open Word en klik op 'Nieuw van sjabloon'.
  2. Zoek in de zoekbalk vervolgens op ‘cv’ of ‘resume’.
  3. Kies de template die bij jou past en ga aan de slag met het maken van je cv.

Omdat een cv in Word maken zo eenvoudig is, zullen meer sollicitanten voor deze optie kiezen. Pas de standaard template dus aan jouw persoonlijke smaak aan of vraag een bekende om hulp. Zo valt jouw cv positief op tussen de andere.

Voorbeelden van formats in Word

Elk van de volgende templates (in Word) heeft weer andere elementen. Welke past het beste bij jouw sollicitatie? Download deze, vul hem in en pas hem aan.

Ook zijn er diverse online templates om een cv te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen uit diverse thema's en ontwerpen om een indruk te maken op de ontvanger van jouw cv. Met weinig moeite creëer je zo een creatief en opvallend cv.

Voorbeelden van online formats

Een voorbeeld van zo'n online cv-bouwer is Canva . Ter vergelijking met de formats in Word tonen we hier enkele onbewerkte voorbeelden van de gratis templates op deze site (in pdf).

Door waar nodig aanpassingen te maken in kleur, lettertype, lay-out en vormgeving heb je een cv dat past bij de vacature waarop je solliciteert én bij jou als professional. Vaak kan dit op de site zelf.

Let erop dat je ook de kopjes vertaalt naar het Nederlands, als je in het Nederlands solliciteert!

Houd er rekening mee dat kant-en-klare templates met flitsende designs soms too much kunnen zijn. Vaak geldt: hoe simpeler het ontwerp, hoe beter. Maak hier dus de juiste afweging in.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 24 januari 2023