Taalwinkel

Structureren: opbouw en onderdelen

Je cv bestaat in ieder geval uit een aantal vaste onderdelen; je kunt zelf ervoor kiezen om extra onderdelen toe te voegen. Houd er daarbij wel rekening mee dat je cv niet langer dan een A4, hooguit anderhalf A4 wordt.

Je weet door je voorbereiding ongeveer wat je wilt overbrengen in je cv en je hebt een passend format gekozen. Begin nu die informatie daadwerkelijk en gestructureerd in te vullen in je gekozen format. Kom je er niet uit? Bedenk dan dat je misschien toch een ander format nodig hebt.

Persoons- en contactgegevens

Je cv bestaat in ieder geval uit je persoons- en contactgegevens (voor- en achternaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres) zodat de ontvanger je kan bereiken.

Wel of niet vermelden?

Voorheen was het gebruikelijk om je geslacht, geboortedatum, geboorteplaats en nationaliteit toe te voegen. Doe dit alleen als je vindt dat het een meerwaarde heeft. Wordt bijvoorbeeld nadrukkelijk gevraagd om een jonge professional, dan kan het handig zijn om je geboortedatum te vermelden.

URL-richtlijnen

Het is ook aan te raden om een URL toe te voegen naar mediakanalen en websites met meer informatie over jou als professional. Denk bijvoorbeeld aan je Linkedin-profiel of je productenportfolio.

Vaak kun je voor deze websites ook een aangepaste URL aanmaken in plaats van een willekeurige link met allerlei cijfers en letters. Dit staat op je cv veel netter.

Introductie

Om je cv in te leiden is het gebruikelijk om een korte profielschets te schrijven. In deze profielschets stel je jezelf voor en maak je duidelijk wat voor werk je zoekt. Houd dit kort, bondig en persoonlijk. Bijvoorbeeld:

In de zorg voor anderen komen mijn kwaliteiten het best tot hun recht. Het geeft mij veel voldoening wanneer ik al met een klein gebaar, zoals een luisterend oor zijn, een verschil kan maken voor een ander. Gedurende mijn studie en bijbaan heb ik al vaak met zorgbehoevende ouderen mogen werken en ik kijk ernaar uit om dit nu ook fulltime voort te zetten.

Je kunt bij je profielschets ook een foto van jezelf toevoegen, maar dit hoeft niet. Wordt expliciet om een foto gevraagd, stuur dan een neutrale foto waarop je representatief staat afgebeeld – dus geen vakantiefoto, afbeelding met filters, huisdieren of andere personen.

Opleidingsgegevens

Heb je naast je studie helemaal geen (relevante) werkervaring? Dan kun je jouw cv het best beginnen met je opleidingsgegevens. Werk deze gegevens uit van recent naar minder recent. Het gaat hier om formele opleidingen (zoals mbo, hbo, universiteit); cursussen en trainingen vermeld je pas later.

De basisschool vermeld je eigenlijk nooit op je cv; als je weinig werkervaring hebt, kun je nog je middelbare school benoemen op je cv. Je laatste opleiding zet je uiteraard bovenaan.

Werkervaring

Vermeld op je cv alleen werkervaring die relevant is voor de baan waarop je solliciteert. Je eerste oppasbaantje kun je dus vaak achterwege laten. Werk ook deze informatie uit van recent naar minder recente werkervaring.

Geef daarnaast bij iedere functie een beknopte beschrijving van je werkzaamheden. Ook stages, afstudeerprojecten en relevante vakantiebanen kun je hier benoemen. Naarmate je meer werkervaring hebt, worden die vakantiebanen minder relevant om te benoemen. Check dus altijd of alles nog ertoe doet.

Kennis en vaardigheden

Onder een kopje als 'Kennis en vaardigheden' kun je competenties en vaardigheden vermelden die je minder makkelijk kwijt kunt bij je opleidingsgegevens of werkervaring, maar die jou wel goed typeren.

Ben je bijvoorbeeld analytisch aangelegd en heb je een cursus of training afgerond over het werken met Excel? Laat dit dan vooral het weten wanneer je solliciteert naar de functie van data-analist.

Hetzelfde geldt voor eventuele talenkennis. Solliciteer je naar een functie in een internationaal georiënteerd bedrijf? Dan kan het zeer relevant zijn om dit te benoemen. Let er vooral op dat je jouw competenties zo omschrijft dat ze passend zijn bij de functie waar je op solliciteert.

Overige informatie

Je kunt je cv aanvullen met overige relevante informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan interesses en hobby’s die aansluiten bij wat jij probeert uit te stralen als de ideale sollicitant voor een functie.

Worden in een vacaturetekst competenties gevraagd, maar kun je die niet goed verwerken in een van de standaard onderdelen? Dan kun je ze aantonen door onder een apart kopje bijvoorbeeld publicaties, diploma’s en certificaten te benoemen.

Ook kun je referenties opgeven, ofwel aanbevelingen. Doe dit weer alleen als ze een meerwaarde hebben; alleen de naam van je vorige werkgever is weinigzeggend. Zo'n aanbeveling kun je ook pas doorgeven als erom gevraagd wordt.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 24 januari 2023