Taalwinkel

Corrigeren: eindredactie en vormgeving

Inhoudelijk kan je cv helemaal in orde zijn, maar een cv moet er ook verzorgd uitzien en alles moet kloppen. Neem dus voldoende tijd om dat te controleren.

Door consequent te zijn in de vormgeving van je cv en de juiste structuur aan te houden schep je meteen goed overzicht. Bewust of onbewust bepaalt de ontvanger van jouw cv aan de hand van de presentatie daarvan binnen enkele seconden of het de moeite waard is om door te nemen. Besteed dus genoeg tijd aan zowel de vormgeving als aan de stijl van je cv.

Een scanbaar cv

Vergroot je kans en maak jouw cv goed scanbaar. Dit helpt de ontvanger om essentiële informatie in een keer te achterhalen en te bepalen waar jouw toegevoegde waarde ligt. Een format kan je hierbij ondersteunen.

Controleer of je cv goed leesbaar is door het gebruik van tussenkopjes en witregels, om de verschillende onderdelen duidelijk van elkaar te onderscheiden.

Leesbaarheid

Heb je een lettertype gebruikt, dat prettig leesbaar is? Verdana, Trebuchet en Arial zijn de lettertypen die online het meest gebruikt worden en waarmee je altijd wel goed zit. Je kunt ook het lettertype van de organisatie gebruiken; daarmee laat je bijvoorbeeld in de creatieve sector heel subtiel zien dat je oog voor detail hebt.

Denk ook na over je kleurgebruik. Gebruik dus zeker niet meer dan drie kleuren en kijk ook of het leesbaar is. Geel op wit of wit op oranje maakt je cv misschien vrolijk, maar leesbaar is het niet. Check ook of je cv in zwart-wit nog leesbaar is – soms worden cv's uitgeprint.

Oog voor details

Is je cv langer dan één A4? Controleer dan of een functiebeschrijving mooi bij elkaar staat, en er niet nog een regeltje onderaan de pagina 'bungelt'. Dat kan de indruk geven dat je niet heel veel aandacht aan je cv hebt besteed én dat je weinig oog voor details hebt.

Die indruk kun je versterken door veel aandacht te besteden aan de spelling en grammatica. Een gemist spel- of grammaticafoutje leidt helaas nog altijd af van een verder mooi verzorgd cv. Doe dan ook altijd een grondige laatste check.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 13 juni 2023