Taalwinkel

Omgaan met tegenslagen

Tijdens het schrijven van je scriptie kun je te maken krijgen met verschillende problemen. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende problemen en hoe je ermee om kunt gaan.

Writer’s block

Lukt het je niet om aan het schrijven te beginnen of om ermee door te gaan? Dan heb je te maken met een schrijfblokkade. Waarschijnlijk loop je tijdens het schrijven vast doordat je geen gebruikt maakt van de juiste schrijfstrategieën. Bedenk dat schrijven plannen is, wat inhoudt dat je een aantal stappen moet zetten voor je gaat schrijven. Maak een tekstschema zodat je een duidelijk plan hebt van wat je wilt gaan schrijven.

Maak daarnaast een realistische planning van je schrijfwerk. Verdeel het schrijfwerk in overzichtelijke blokken; je noteert wat je in deze blokken gaat doen. Als je iets hebt afgerond, kun je dit afvinken en zie je wat je nog moet schrijven. Zo stapelt het schrijfwerk zich niet op en hoef je er niet tegenop te zien. Het kan ook helpen om op vaste uren te schrijven, dan krijg je een regelmaat in het schrijven.

Soms lukt het schrijven nog steeds niet, ook al heb je een tekstschema en planning gemaakt. Misschien laat je je leiden door de ‘inspiratiemythe’; je wacht tot je inspiratie hebt want alleen dan kun je schrijven. Schrijven is echter gewoon hard werken dus wachten op inspiratie is in dit geval zinloos. Denk evenmin dat de tekst vanzelf wel komt als je je eerste zin eenmaal op papier hebt. Je verliest hierdoor onnodig tijd. Het werkt ook niet als je tijdens het schrijven meteen redigeert en corrigeert, of als je te lang nadenkt over een formulering.

De bovengenoemde zaken kunnen je schrijfproductie afremmen en tot tijdsverlies leiden. Realiseer je daarom dat je eerst een ruwe versie schrijft die alleen bedoeld is om je gedachten op papier (of scherm) te krijgen. In deze fase wil je zo veel mogelijk inhoud produceren en ben je niet al te kritisch. Het gaat om de productie. Begin dan ook met een hoofdstuk waar je veel vanaf weet zodat je al lekker veel op papier hebt staan. Dit geeft vertrouwen voor de andere hoofdstukken. Als je genoeg op papier hebt staan, kun je beginnen met redigeren en corrigeren, niet eerder!

Uitstelgedrag

Heb je gebrek aan zelfvertrouwen of ben je juist te perfectionistisch? Mis je de druk om je onderzoek af te maken? Kun je niet zelfstandig beslissen? Heb je last van verveling of moeite om prioriteiten te stellen? Deze factoren kunnen uitstelgedrag veroorzaken of versterken.

Het is van belang om inzicht te krijgen in je tijdsbesteding, je zelfbeeld en uitstelgedrag. Hierbij kan het helpen om realistische planningen te maken. Zo maak je de schrijftaak overzichtelijk en stel je prioriteiten. Je denkt na over wat echt af moet en wat nog even kan wachten. Als je dan hard hebt gewerkt, kun je jezelf belonen. Belonen werkt namelijk stimulerend. Het kan van alles zijn: een lekker kopje koffie, een half uur Facebooken, even naar buiten gaan. Kijk op de site van Studiemeesters voor meer informatie over uitstelgedrag en hoe je dit kunt tegengaan.

Naast planningen maken en jezelf belonen kun je ook jezelf onder de loep nemen. Zo kom je erachter welke excuses je gebruikt om niet aan je scriptie te werken. Is dat bijvoorbeeld ‘Deze dag is nu toch al verloren’? Probeer je bewust te worden welke smoezen je jezelf vertelt. Als je vervolgens iets uitstelt, schrijf je je smoes op en analyseer die. Is de dag echt al verloren omdat je te laat uit bed gekomen bent? Of kun je straks best nog een paar uurtjes iets doen? Bekijk deze en andere tips over succesvol studeren van de Universiteit van Amsterdam.

Herken en bekijk je smoes uitvoerig en kom met een motiverend alternatief. Bijvoorbeeld: ‘Als ik nu alvast iets doe, hoef ik morgen minder te doen’. Wil je jezelf beter onder de loep nemen, dan kun je deze SOG-test (Studie-Ontwijkend Gedrag) doen. Zo kom je komt erachter waarom je uitstelgedrag vertoont en hoe je ervoor kunt zorgen dat je productief en efficiënt studeert.

Geen motivatie

Tegenslagen kunnen je voortgang belemmeren waardoor je studievertraging oploopt. Gebrek aan motivatie kan hierbij een rol spelen. Bekijk bij motivatie hoe je ervoor kunt zorgen dat je gemotiveerd blijft.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 4 april 2022