Taalwinkel

Kennismaken met je opdrachtgever

Bij een afstudeeropdracht zijn een aantal betrokkenen: in de eerste plaats natuurlijk jijzelf, daarnaast de begeleider van je opleiding en als laatste de opdrachtgever voor wie jij het onderzoek uitvoert. In sommige gevallen krijg je een opdrachtgever vanuit de opleiding toegewezen, maar vaak zul je zelf op zoek moeten gaan naar een uitdagende opdracht en een geschikte opdrachtgever. Je zult dan zelf sollicitatiebrieven moeten versturen. Heb je een bedrijf gevonden en hebben zij enthousiast gereageerd op je brief, dan volgt het eerste kennismakingsgeprek.

In het eerste gesprek gaat het erom dat je elkaar leert kennen, dat je iets vertelt over jezelf en je opleiding, dat je meer te weten komt over het bedrijf of de instelling en de werkzaamheden en dat jullie met elkaar de mogelijkheden om af te studeren bespreken. Dit gesprek is voor beide kanten een oriënterend gesprek. Maak dus niet direct definitieve afspraken. Bereid je op dit gesprek voor alsof het een sollicitatiegesprek is. Zorg dat je op de meestgestelde vragen een antwoord voorhanden hebt en dat je een helder antwoord hebt op de volgende vragen: wie ben je, wat wil je onderzoeken of ontwerpen en wat kun je?

Agenda kennismakingsgesprek

Hieronder volgt een voorbeeld van een agenda van een kennismakingsgesprek.

Uitleg over jezelf, je opleiding, motivatie en achtergrond

De opdrachtgever wil je graag leren kennen. Vertel daarom iets over je opleiding, welke vakken je hebt gevolgd of welke eerdere stages je hebt gelopen. Ook werkervaring, hobby’s of andere activiteiten geven een beeld van jou. Neem je cv mee en licht deze toe.

Vertel daarnaast iets over de reden waarom je juist voor deze opdrachtgever hebt gekozen. Laat zien dat je het bedrijf of de instelling goed kent; vertel iets over de producten of werkzaamheden en vertel waarom je juist graag bij hen aan de slag wilt.

Uitleg over het bedrijf (en eventuele opdracht)

De opdrachtgever zal iets over het bedrijf vertellen. Maak aantekeningen en stel je geïnteresseerd op. Stel dus zelf ook vragen.

Informatie over afstudeereisen

Zorg dat je de afstudeereisen en –opdracht van je opleiding op papier bij je hebt en dat je deze kunt toelichten. Ook wil je opdrachtgever weten hoe de begeleiding vanuit je studie geregeld is.

Afstudeermogelijkheden (opdracht)

Nu is het tijd om de afstudeeropdracht te bespreken. Stel vragen, maak je wensen kenbaar en probeer te achterhalen om wat voor soort onderzoek het gaat. Vraag ook hoeveel tijd het onderzoek in beslag neemt, hoe je begeleid wordt vanuit het bedrijf/de instelling en wat het belang voor het bedrijf/de instelling is dat deze opdracht uitgevoerd wordt.

Vervolgafspraken

Ben je geïnteresseerd? Laat dat merken en geef aan dat je met de opleiding moet overleggen. Ook kun je vragen stellen over je werkplek, werktijden en mogelijke startdatum. Maak duidelijke afspraken over het vervolg van dit gesprek. Wanneer nemen jullie weer contact met elkaar op?

Uitkomst kennismakingsgesprek

Neem na het gesprek contact op met je begeleider van de opleiding en bespreek de mogelijkheden van de afstudeeropdracht. Neem tijd om het probleem in kaart te brengen en te bedenken of de opdracht voor jou en je studie geschikt is. Ben je positief? Neem dan contact op met de opdrachtgever om je beslissing toe te lichten en vervolgstappen af te spreken. Vaak heeft je opleiding contracten of formats die je moet gebruiken om de samenwerking efficiënt te laten verlopen. Zo niet, dan kun je het Format onderzoeksbriefing gebruiken om verwachtingen en afspraken helder te maken.

De uitkomst van dit gesprek kan ook zijn dat je van de stageplek afziet. Er zijn meerdere redenen waarom je kunt besluiten een afstudeerplek niet te accepteren, zoals: de opdracht valt buiten de scope van jouw opleiding, de opdracht is te ingewikkeld of juist op een te laag niveau of je hebt er geen vertrouwen in dat je goed begeleid wordt.

Verder kan het gebeuren dat de opdrachtgever jou niet aanneemt omdat je je niet goed gepresenteerd hebt tijdens het kennismakingsgesprek. Misschien was je te zenuwachtig of had je je niet goed voorbereid, . Het kan ook zijn dat de opdrachtgever twijfelt of jij de juiste kennis in huis hebt om het onderzoek goed uit te voeren. Een afwijzing is natuurlijk nooit leuk, maar zorg dat je er iets van leert en vraag om feedback zodat je bij een volgend kennismakingsgesprek weet hoe je het anders kunt aanpakken.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 4 april 2022