Taalwinkel

Een planning maken

Succesvol afstuderen hangt voor een groot deel af van een goede planning. Je hebt waarschijnlijk een aantal deadlines van de opleiding gekregen en het is aan jou om ervoor te zorgen dat je de tussenrapportages op tijd inlevert. Hoe doe je dat? Zorg voor een reële planning voor het hele afstudeertraject en maak een (beknopte) planning per dag.

Overzicht afstudeertraject

Om overzicht te bewaren en om ervoor te zorgen dat je je deadlines haalt, is het handig om een planning te maken van het gehele afstudeertraject. Werk van de einddatum terug naar de startdatum en begin met het invullen van de deadlines van de tussenrapportages. Het is handig om de planning in Excel te maken. Geef de verschillende fases in verschillende kleuren in kleur weer. Je krijgt zo een goed beeld hoeveel weken je met welke fase bezig bent. Of je nu een planning digitaal maakt of op papier: zorg ervoor dat je planning overzichtelijk, flexibel (niet te strak; met mogelijkheden om nog te schuiven) en niet te ingewikkeld is (het maken of aanpassen van een planning moet eenvoudig zijn en niet erg tijdrovend).

Planning per dag

Om iedere dag efficiënt te kunnen werken maak je een planning per dag. Dit is een lijstje van alle dingen die je die dag moet doen. Zet er een globale tijdsplanning bij zodat je snel kunt zien of je planning realistisch is. Vergeet ook zeker niet om reistijd, pauzes, sport en andere (privé)verplichtingen in te plannen, want deze zaken zijn vaak tijdrovend maar horen er bij. Eindig je werkdag met het maken van een nieuwe planning voor de volgende dag.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 4 april 2022