Taalwinkel

Motivatie zoeken

Motivatie heb je hard nodig bij het afstuderen, maar door allerlei redenen kan het soms nog best lastig zijn om die motivatie te vinden. Daarom vind je hieronder een paar belangrijke tips bij het zoeken naar motivatie.

Selecteer je taken

Soms loopt het onderzoek wat minder soepel dan je had gehoopt en kost het je moeite om je te motiveren aan je scriptie te werken. Dan helpt het als je onderscheid maakt tussen verschillende soorten activiteiten. Soms ben je erg geconcentreerd en kun je aan ingewikkelde taken werken. Soms ben je niet geconcentreerd, moe of heb je geen zin en is het verleidelijk om een dag niets te doen. Dan komt je planning in de knoop en dat levert je later stress op. Er is een middenweg. Je kunt op zulke momenten ook taken doen die niet veel concentratie of inspanning vergen, maar wel nuttig zijn, zoals gegevens invoeren, je literatuurlijst maken of de lay-out verbeteren. Ook is het handig om de taken en je planning af te stemmen op je bioritme. Sommige mensen zijn ’s ochtends heel energiek. Zorg dan dat je je belangrijkste en ingewikkeldste taken in de ochtend plant. Ben je pas ’s middags op je piekmoment, stem je werkzaamheden dan daar op af. Je zogenaamde daluren kun je besteden aan de niet-ingewikkelde klussen.

Weet waar je het voor doet

Als je motivatie ver te zoeken is, maak dan voor jezelf een lijstje met alle voordelen van afstuderen. Je ontvangt een diploma waarmee het makkelijker is om een interessante baan te vinden, je kunt een leuk feestje geven, je ouders zullen trots zijn, je kunt een mooie reis gaan maken et cetera. Hang het lijstje boven je bureau en kijk er vaak naar. Het werkt motiverend om een helder doel voor ogen te hebben.

Vraag advies of feedback

Afstuderen lijkt soms een eenzame bezigheid. Het helpt om in contact te blijven met studiegenoten. Vaak zijn er terugkomdagen georganiseerd vanuit de opleiding. Ga daar naartoe en spreek met je studiegenoten af om bijvoorbeeld vooraf te lunchen of na afloop nog wat te drinken. Je zult merken dat anderen tegen dezelfde dingen aanlopen. Ook kunnen zij misschien goede tips geven over de omgang met je begeleider of andere lastige kwesties.

Beloon jezelf

Vier je mijlpalen. Heb je je plan van aanpak ingeleverd? Heb je alle interviews uitgewerkt? Heb je je literatuurlijst op orde gemaakt? Als je een taak afhebt, gun jezelf dan even rust en ga iets leuks doen: ga eten met vrienden, naar de film of ga lekker uit.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 4 april 2022