Taalwinkel

Een portfolio-assessment voorbereiden

Voor een portfolio-assessment lever je een portfolio in. Twee assessoren beoordelen jouw portfolio en stellen tijdens een assessmentgesprek kritische vragen over de bewijzen in je portfolio. Hiervoor gebruiken ze de beoordelingscriteria voor het assessment.

Bestudeer de assessmenthandleiding van je opleiding: wat is de vereiste structuur van je portfolio, wat zijn de randvoorwaarden om deel te nemen aan een assessmentsgesprek? Een goede voorbereiding is het halve werk; neem de tijd hiervoor.

Hoe maak je een portfolio?

Het samenstellen van een portfolio is tijdrovend; houd hier rekening mee. Je doorloopt voor het maken van je portfolio de volgende tien stappen:

  1. Lees de assessmenthandleiding.
  2. Verzamel bewijs in de periode voorafgaand aan het assessment (bijvoorbeeld tijdens je stage- of praktijkopdracht).
  3. Maak aantekeningen bij het bewijs (waar, wanneer, met wie, hoe en waarom?); gebruik hiervoor een logboek.
  4. Selecteer bewijzen voor je portfolio; begin op tijd met het verzamelen.
  5. Schrijf per bewijs (of competentie) een toelichting.
  6. Structureer je portfolio volgens de richtlijnen in de handleiding.
  7. Check of je portfolio aan de randvoorwaarden voldoet.
  8. Vraag feedback op je conceptportfolio; reserveer hier volgende tijd voor.
  9. Scherp je portfolio aan.
  10. Lever de definitieve versie van je portfolio in.

Hoe schrijf je een toelichting bij bewijzen?

De bewijzen zijn meestal beroepsproducten, zoals een marketingplan, adviesrapport of behandelplan. Andere voorbeelden van bewijzen zijn: ervarings- en reflectieverslagen, beoordelingen of feedback van collega's, medestudenten, praktijkbegeleiders en docenten. Het aantal bewijzen dat je mag opnemen, is beperkt. Kies daarom de beste en succesvolste voorbeelden die jouw professionele gedrag aantonen. Je schrijft bij het bewijs een toelichting waaruit blijkt dat je hebt gehandeld volgens de beoordelingscriteria van het assessment.

Je geeft informatie over de context waarin je het bewijs hebt gemaakt: wat was je bijdrage, wat was je aanpak, welke keuzes heb je gemaakt en waarom, wat was het uiteindelijke resultaat? Het gaat dus over jouw professionele handelingen, het gedrag dat je daarbij hebt laten zien en de verantwoording daarvan. Je draait als het ware de film terug en je laat de assessoren meekijken. Dat doe je volgens de STARRT-methode.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 6 april 2022