Taalwinkel

Woordenboeken

Zoek je de juiste betekenis van een woord of spreekwoord? Of wil je een synoniem gebruiken? Gebruik dan een woordenboek. Woordenboeken verschillen sterk in omvang en prijs. Het hangt af van je doel welk woordenboek voor jou voldoende is.

Een woordenboek aanschaffen

Let bij de aanschaf van een woordenboek op:

  • de datum van uitgave, bijvoorbeeld vanwege de toevoeging van nieuwe woorden;
  • het aantal trefwoorden, ofwel woorden die in het woordenboek beschreven worden;
  • de mate waarin grammaticale informatie wordt gegeven, bijvoorbeeld over lidwoorden, onregelmatige werkwoorden en de woordvorm;
  • de mate waarin informatie wordt gegeven over combinatiemogelijkheden van woorden, bijvoorbeeld vaste combinaties en uitdrukkingen;
  • de hoeveelheid informatie over gebruiksmogelijkheden, bijvoorbeeld voorbeeldzinnen.

Een uitgebreid woordenboek biedt dus naast de betekenis nog veel meer informatie over een trefwoord. Soms is een handwoordenboek echter al voldoende (of makkelijker mee te nemen).

Een woordenboek kiezen

Je kunt veel woordenboeken ook (deels) online raadplegen of als app downloaden. Er zijn uiteraard nog veel meer woordenboek, maar twee van de bekendste Nederlandse woordenboekuitgevers zijn Van Dale en Prisma.

Een van de bekendste Nederlandse woordenboeken is de Dikke Van Dale, waarvan in 2022 de zestiende editie is verschenen. Voor studenten aan veel Nederlandse hogeronderwijsinstellingen geldt dat je toegang hebt tot de complete Van Dale Online. De algemeen toegankelijke online versie is handig voor de meest voorkomende woorden.

De woordenboeken van Prisma – bijvoorbeeld het Handwoordenboek – kun je onder andere als app downloaden, of als boek in je boekenkast zetten. Ook vind je hier een woordenboek met Nederlandse spreekwoorden en gezegden.

Tip

Wil je je woordenschat uitbreiden, gebruik het woordenboek dan soms als studieboek:

  • Neem de tijd om uit te zoeken wat de betekenis van een woord is.
  • Bekijk hoe het woord in een voorbeeldzin gebruikt wordt.
  • Let op met welke woorden een woord gecombineerd kan worden. Je kunt dit oefenen.

Oefening: de juiste constructie volgens het woordenboek

Herken jij de foute constructies? Gebruik het woordenboek om daarachter te komen.

Gepubliceerd door  Taalwinkel Voor de oefening is gebruikgemaakt van de Van Dale Online. 3 mei 2023