Taalwinkel

Corrigeren

Het corrigeren van je tekst is een essentieel laatste onderdeel van het schrijfproces. Een tekst die je niet in een aparte ronde hebt gecorrigeerd, zal altijd fouten bevatten. Besteed er daarom tijd aan en houd in je planning rekening met een correctieronde. Je kunt deze ronde weer onderverdelen in aparte fasen. 

Eerst controleer je de tekst (nogmaals) op correct taalgebruik en zoek je alles op waarover je maar enigszins twijfelt.

Vervolgens besteed je aandacht aan de technische verzorging van je tekst: voldoet je tekst aan alle gestelde voorwaarden en ziet het geheel er netjes en verzorgd uit?

Grote kans dat je nu je eigen fouten niet meer ziet. Laat daarom de tekst lezen door iemand anders om te zien of de tekst ook voor lezers goed te volgen is. Dit hoeft dus geen taal- of inhoudsexpert te zijn. Vind je het lastig om hulp te vragen? Veel familieleden en vrienden helpen je graag, en anders kun je als student vaak vragen om taalondersteuning.

Doe ten slotte nog een allerlaatste check en controleer je je tekst met de checklist 'Correctie van (langere) teksten'. Ook de checklist 'Richtlijnen voor wetenschappelijke teksten' kan je verder helpen.

Tips

  • Kijk na in meerdere rondes. Het is moeilijk om in een keer te zien of én de opbouw én de literatuurverwijzingen én de stijl én de grammatica en spelling in orde zijn.
  • Zoek bijvoorbeeld eerst naar alle samenstellingen en dan pas naar de werkwoorden, of check eens of je alle zinnen afsluit met een punt. Daarmee oefen je met bepaalde regels, vind je fouten eerder en kun je snel (sub)onderdelen afvinken.
  • Leg je tekst af en toe weg, ga even wat anders doen en bekijk het laatst geschreven deel in de volgende sessie nog eens met een frisse blik.
Gepubliceerd door  Taalwinkel 22 februari 2022