Taalwinkel

Verwijssystemen gebruiken

Er zijn meerdere verwijssystemen. Je kunt dus op verschillende manieren naar literatuur verwijzen in je tekst. Welk systeem je moet gebruiken, is afhankelijk van je vakgebied.

Je kunt op verschillende manieren naar literatuur verwijzen in je tekst. Er zijn meerdere verwijssystemen die per vakgebied kunnen verschillen. Zorg dat je weet welk verwijssysteem je voor jouw studie moet gebruiken en gebruik die consequent.

  • De APA-stijl is het systeem van de American Psychological Association. De stijl wordt bijna overal in de sociale wetenschappen en de toegepaste taalwetenschap gebruikt. Ook de meeste hogeschoolopleidingen gebruiken de APA-stijl. Wil je leren omgaan met deze stijl? Volg de online cursus van de American Psychological Association. Op YouTube kun je video's genaamd De APA-richtlijnen uitgelegd vinden. Er is ook een boekje van De APA-richtlijnen uitgelegd .
  • De Chicago-stijl wordt veel gebruikt in de geesteswetenschappen. Kenmerkend voor de stijl is het gebruik van voet- of eindnoten.
  • De MLA-stijl wordt vooral gebruikt in de literatuurwetenschappen. Er wordt gewerkt met verwijzingen naar auteursnamen.
  • De Leidraad-stijl wordt vooral gebruik bij de faculteit Maatschappij en Recht.
  • De Vancouver-stijl wordt onder andere bij farmacie en gezondheidswetenschappen gebruikt. Er wordt gewerkt met eindnoten. Je kunt op de website van het International Committee of Medical Journal Editors een uitgebreide beschrijving vinden van deze stijl.
Gepubliceerd door  Taalwinkel 1 december 2022