Taalwinkel

Verwijssystemen gebruiken

Er zijn meerdere verwijssystemen. Je kunt dus op verschillende manieren naar literatuur verwijzen in je tekst. Welk systeem je moet gebruiken, is afhankelijk van je opleiding.

De volgende systemen zijn de meest gangbare systemen om gebruikte bronnen te verwerken. Soms hebben afdelingen en instituten voor het verwijzen naar literatuur een eigen systeem afgeleid. Zorg dat je voor je aan de slag gaat weet welk systeem gangbaar is bij jouw studie.

  • De APA-stijl is het systeem van de American Psychological Association . De stijl wordt bijna overal in de sociale wetenschappen gebruikt en de toegepaste taalwetenschap. Ook op het hbo is dit een veelgebruikte verwijsstijl. De stijl wordt gekenmerkt door een lijst met aangehaalde werken aan het einde van de tekst. Wil je leren omgaan met deze stijl? Volg dan de aparte APA-module van de HvA Bibliotheek. Of volg de online cursus van de American Psychological Association. De Scribbr APA Generator is een handig hulpmiddel.

  • De Chicago-stijl wordt veel gebruikt in de geesteswetenschappen en door taalkundigen. Kenmerkend voor de stijl is het gebruik van voet- of eindnoten.

  • De MLA-stijl wordt vooral gebruikt in de literatuurwetenschappen. Hierin wordt gewerkt met verwijzingen naar auteursnamen.

  • De Vancouverstijl wordt onder andere bij farmacie gebruikt. Er wordt gewerkt met eindnoten. Je kunt op de website van het International Committee of Medical Journal Editors een uitgebreide beschrijving vinden van de stijl.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 17 februari 2022