Taalwinkel

Aandachts- en weglatingsstreepjes

Er zijn weglatings- en aandachtsstreepjes. Gebruik aandachtstreepjes – om een tussenzin duidelijk af te scheiden van de rest van de zin. Plaats een spatie voor en na het gedachtestreepje om verwarring met een koppelteken te voorkomen. Gebruik het weglatingsstreepje - om aan te geven dat een deel van het woord is weggelaten.

Aandachtsstreepje

Met aandachtstreepjes kun je, net als met twee komma's, een tussenzin duidelijk afscheiden van de rest van de zin. Aandachtstreepjes hebben een sterker effect dan komma's. Plaats een spatie voor en na het gedachtestreepje (een lang streepje –) om verwarring met een koppelteken (een kort streepje -) te voorkomen.

Het omstreden wetsvoorstel wordt – in afwachting van de verkiezingsuitslag – pas volgend jaar in de Tweede Kamer behandeld.

Weglatingsstreepje

De naam verraadt het al: je gebruikt het weglatingsstreepje om aan te geven dat een deel van het woord is weggelaten (zin 1). Let wel op: als je een heel woord weglaat, gebruik je het streepje niet (zin 2 en 3).

  1. De voor- en nadelen van het besluit worden tegen elkaar afgewogen. (want: voordelen en nadelen)
  2. In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. (want: primaire arbeidsvoorwaarden en secundaire arbeidsvoorwaarden)
  3. Het product is ontwikkeld door technische, ICT- en communicatiespecialisten. (want: technische specialisten, ICT-specialisten en communicatiespecialisten).
Gepubliceerd door  Taalwinkel 23 maart 2022