Taalwinkel

Nederlands als tweede taal (NT2)

Als Nederlands niet je eerste, maar je tweede of zelfs derde taal is, kan het soms best lastig zijn om de juiste woorden te vinden of de juiste grammaticaregels toe te passen. Vaak loop je tijdens je opleiding nog tegen problemen aan met de Nederlandse taal. Er zijn verschillende manieren om aan de ontwikkeling van je Nederlandse taalvaardigheid te werken.

Je merkt bijvoorbeeld dat je vocabulaire niet groot genoeg is om de studieboeken in een goed tempo door te lezen. Of je vindt het nog lastig om in een werkgroep mee te praten op het niveau van je medestudenten of een hoorcollege goed te volgen.

Uitleg op Taalwinkel

Op deze site vind je uitleg over diverse onderwerpen, waar je als NT2'er veel aan kunt hebben.

Cursussen

  • Het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) van de UvA biedt verschillende cursussen Nederlands op verschillende niveaus aan, ook na het Staatsexamen.
  • Met de MOOC Nederlands voor gevorderde anderstaligen kun je de twaalf modules van de gratis online taalcursus (MOOC) zelfstandig volgen om je luistervaardigheid te trainen, woordenschatkennis uit te breiden en meer inzicht te krijgen in taalvariatie en interessante taalfenomenen.
  • Het online portaal mijnNederlands bevat een speciaal onderdeel voor leerders van het Nederlands als vreemde taal. Je vindt hier informatie over studie- en beroepsmogelijkheden: waar kun je Nederlands leren? Wat kun je met het Nederlands, waar komen alumni terecht? Welke certificaten kun je behalen? Ook staan er pagina's met tips voor en links naar interessante cursussen, webinars, digitale bronnen en oefenwebsites. Tot slot is er een pagina met links naar vacature- en stagesites.

Overige NT2-grammatica op internet

Grammaticaboeken

De volgende boeken kun je gebruiken voor zelfstudie en/of als naslagwerk:

  • Bakker, I. de e.a. (2005). Nederlands in hoofdlijnen. Groningen: Wolters-Noordhoff. Er is ook een oefenboek bij dit theorieboek verkrijgbaar.
  • Florijn, A., J. Lalleman & H. Maureau (2004). De regels van het Nederlands. Grammatica voor anderstaligen. Groningen: Wolters-Noordhoff. (Met oefenboek)
  • Fontein, A.M. & A. Pescher-ter Meer (2004). Nederlandse grammatica voor anderstaligen. Utrecht: Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB).
  • Ham, B. van der (2019). Zichtbaar Nederlands. Bussum: Coutinho.
Gepubliceerd door  Taalwinkel 21 september 2022