Taalwinkel

Nederlands als tweede taal (NT2)

Als Nederlands niet je eerste, maar je tweede of zelfs derde taal is, kan het soms best lastig zijn om de juiste woorden te vinden of de juiste grammaticaregels toe te passen. Vaak loop je tijdens je opleiding nog tegen problemen aan met de Nederlandse taal. Er zijn verschillende manieren om aan de ontwikkeling van je Nederlandse taalvaardigheid te werken.

Je merkt bijvoorbeeld dat je vocabulaire niet groot genoeg is om de studieboeken in een goed tempo door te lezen. Of je vindt het nog lastig om in een werkgroep mee te praten op het niveau van je medestudenten of een hoorcollege goed te volgen.

Uitleg op Taalwinkel

Op onze site vind je uitleg over diverse onderwerpen, waar je als NT2'er veel aan kunt hebben.

Cursussen

Er zijn diverse cursussen te vinden voor NT2'ers. Hier is een selectie daarvan:

  • Het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) van de UvA biedt verschillende Dutch Language Courses aan, met trajecten voor en na het Staatsexamen NT2 programma II.
  • Bij de HvA kunnen anderstaligen terecht voor het Taalschakeltraject . Dit traject bereidt voor op het Staatsexamen NT2 programma II. Je leert bovendien hbo-vaardigheden zoals het werken in projectgroepen en je krijgt vakken die voor de beoogde studie belangrijk zijn.
  • Je kunt de twaalf modules van de gratis online cursus (MOOC) Nederlands voor gevorderde anderstaligen eventueel zelfstandig volgen om je luistervaardigheid te trainen, woordenschat uit te breiden en meer inzicht te krijgen in taalvariatie en interessante taalfenomenen.
  • Het online portaal mijnNederlands bevat een speciaal onderdeel voor leerders van het Nederlands als vreemde taal. Je vindt hier informatie over studie- en beroepsmogelijkheden. Ook staan er pagina's met tips en links, en er is een pagina met links naar vacature- en stagesites.

Taalboeken en -sites

Er zijn boeken die je kunt gebruiken voor zelfstudie en/of als naslagwerk. Ook is er online erg veel te vinden over NT2-grammatica.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 15 augustus 2023