Taalwinkel

Gebruik moeilijke woorden met mate

Welke woorden zijn moeilijk? Dat is niet 1, 2, 3 vast te stellen. Wat de één een moeilijk woord vindt, kan voor een ander geen probleem opleveren. Met andere woorden: het is sterk afhankelijk van de situatie of je moet kiezen voor een ‘moeilijk’ woord.

Moeilijke woorden

Vaktaal

Gelukkig bestaat er vaktaal, ook wel vakjargon genoemd! Anders zou het heel wat langer duren voor loodgieters, programmeurs of chirurgen om elkaar begrepen. Gebruik dus gerust vaktaal als je met een collega of andere insider communiceert. De zaak verandert als je voor leken schrijft of spreekt. Kies in dat geval voor de 'lekenvariant' van het woord.

Academische taal

In teksten uit het hoger onderwijs vind je academische woorden, die in andere teksten veel minder vaak worden gebruikt, zoals abstract, participeren en omissie. Het is belangrijk om deze woorden te kennen en te weten hoe je ze precies moet gebruiken.

Vreemde woorden

Vreemde woorden zijn woorden die lang niet alle lezers direct begrijpen. Vaak kennen ze wel de meer gangbare variant van het woord.

Lange woorden

Een lang woord is een woord dat uit meer dan zes lettergrepen bestaat. Het is niet zo dat lange woorden altijd moeilijker te begrijpen zijn dan korte, maar met name samengestelde lange woorden vertragen het lezen. Als lezer moet je namelijk steeds nagaan uit welke delen het woord precies is samengesteld. Je kunt ze daarom beter niet gebruiken.

Oefenen: van moeilijk tot gangbaar

Herken je de moeilijke en fout gekozen woorden en kun je ze vervangen door een gangbare variant?

Tip

Doe niet moeilijk als het makkelijk kan: dat geldt ook voor als je zinnen schrijft.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 14 november 2022