Taalwinkel

Tips voor de uitbreiding van je woordenschat

Hoeveel woorden ken je als je gaat studeren aan het hbo of de universiteit? Keer op keer blijkt uit studies dat een grote woordenschat een doorslaggevende factor is voor studiesucces. Het is dan ook belangrijk om je woordenschat uit te breiden.

Het belang van een grote woordenschat

Een grote woordenschat helpt je bij het studeren. Hoe groot die woordenschat daarvoor moet zijn, weten we niet precies, maar men gaat meestal uit van een passieve woordenschat van minstens 40.000 woorden. Dat betekent nog niet dat de gemiddelde student al die 40.000 woorden ook goed weet te gebruiken, maar dat hij ze wel herkent als hij ze leest of hoort.

In de praktijk blijken veel studenten een veel kleiner vocabulaire te hebben, bijvoorbeeld omdat ze niet veel lezen of omdat Nederlands niet hun eerste taal is. Het lezen van studieboeken kost dan vaak veel tijd en moeite. Daarom is het belangrijk veel aandacht te besteden aan het uitbreiden van je woordenschat en ervoor te zorgen dat je toch zo veel mogelijk in de buurt van die vereiste 40.000 woorden komt.

Tips voor woordenschatuitbreiding

Er zijn verschillende manieren om je woordenschat uit te breiden.

Als je veel leest, kom je vanzelf veel woorden tegen. Maak dus leeskilometers; het is belangrijk om woorden vaak te zien omdat je ze dan sneller herkent en sneller kunt lezen. Lees ook minstens twee keer per week een kwaliteitskrant.

Zoek je de juiste betekenis van een woord of spreekwoord? Of wil je een synoniem gebruiken? Gebruik dan een woordenboek. Woordenboeken verschillen sterk in omvang en prijs. Het hangt af van je doel welk woordenboek voor jou voldoende is.

Met zelfstudieboeken en andere hulpmiddelen kun je je woordenschat zelfstandig uitbreiden.

Bekijk ook de tips in de volgende video's.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Academische woorden.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Woordenschat in het hbo.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 5 april 2022