Taalwinkel

Gebruik zoveel mogelijk dezelfde tijd

Let er op dat je niet onnodig van de verleden tijd naar de tegenwoordige tijd switcht en omgekeerd.

Denk er vooraf over na in welke tijd je je tekst gaat schrijven. De tegenwoordige tijd, de onvoltooid verleden tijd en de voltooid tegenwoordige tijd zijn de meest gebruikte tijden in een tekst of verslag. De onvoltooid en voltooid tegenwoordige tijd worden vaak naast elkaar gebruikt zonder problemen.

De tijden door elkaar

Don Quichote trok rond op zoek naar avontuur. Hij beschouwde zichzelf als dolend ridder die bedreigde maagden moest dienen. Zijn knecht Sancho Panza helpt hem daarbij steeds in de hoop een stuk land als beloning te krijgen. De enige beloning die zij keer op keer ontvingen, was een pak slaag of andere ellende.

Zo’n plotselinge – en onnodige – overgang van tijd als in bovenstaand fragment maakt de tekst vaak onprettig om te lezen. Kies daarom consequent óf voor de tegenwoordige tijd óf voor de verleden tijd. Beide zijn vaak mogelijk, zoals de onderstaande fragmenten demonstreren.

Alleen verleden tijd

Don Quichote trok rond op zoek naar avontuur. Hij beschouwde zichzelf als dolend ridder die bedreigde maagden moest dienen. Zijn knecht Sancho Panza hielp hem daarbij steeds in de hoop een stuk land als beloning te krijgen. De enige beloning die zij keer op keer ontvingen, was een pak slaag of andere ellende.

Alleen tegenwoordige tijd

Don Quichote trekt rond op zoek naar avontuur. Hij beschouwt zichzelf als dolend ridder die bedreigde maagden moet dienen. Zijn knecht Sancho Panza helpt hem daarbij steeds in de hoop een stuk land als beloning te krijgen. De enige beloning die zij keer op keer ontvangen, is een pak slaag of andere ellende.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 24 februari 2022