Taalwinkel

Taaltest: Wat voor schrijver ben jij?

Met deze test kun je nagaan wat de sterke en zwakke kanten zijn van je schrijfvaardigheid. Je krijgt 45 vragen die verdeeld zijn over zeven categorieën. Je geeft per deelvaardigheid aan hoe je daarop scoort. Vervolgens krijg je feedback en Taalwinkeltips.

Check in de test op welke categorieën jij al goed scoort en waarin jij jezelf nog kunt ontwikkelen. Hier vind je diverse tips per categorie.

Gedrag en houding bij het schrijven

Schrijven is een complexe taak: je moet inhoud bedenken, informatie logisch ordenen, de juiste schrijfstijl en correct taalgebruik hanteren en ga zo maar door. Als je dat allemaal tegelijk wilt doen of op het laatste nippertje, raakt je brein overbelast. Zorg dus voor een goede planning, waardoor je alle stappen uit het proces de nodige aandacht kunt geven. Dit maakt de klus overzichtelijker waardoor je minder snel in paniek raakt en schrijven misschien minder vervelend gaat vinden.

Opzet en voorbereiding van de opdracht

Het is belangrijk dat je vooraf bedenkt wat precies de bedoeling is. Vraag en zoek net zo lang tot je precies weet wat men van je verwacht.

Inhoud van de tekst

Wees zorgvuldig in het weergeven van de gelezen informatie en onderbouw wat je beweert. Zorg dat je weet hoe je literatuur verwerkt en voorkom plagiaat, of lees meer over argumentatie. Besteed veel tijd aan het zorgvuldig kiezen van je onderwerp en centrale vraag en vraag je begeleider daarbij om advies.

Samenhang en structureren van informatie

Een gebrek aan samenhang kan komen door een gebrek aan kennis. Een andere oorzaak kan je manier van werken zijn: je begint dan waarschijnlijk te snel met schrijven, zonder duidelijk voor ogen te hebben waar je heen wilt. Maak daarom eerst een tekstschema. Misschien ligt structureren niet in je aard; vraag dan vooraf altijd feedback aan je begeleider op de opzet die je hebt bedacht. Er kan nu nog van alles verschoven en veranderd worden. Ben je eenmaal een eind op gang, dan is dat veel lastiger.

Formulering en schrijfstijl

Heb je moeite om je gedachten goed te verwoorden? Probeer dan na te gaan wat het probleem exact is. Is je schrijfstijl te populair, te vaag of te oubollig? Het kan ook zijn dat je werkwijze bij het uitschrijven van de tekst niet optimaal is, omdat je te veel naar woorden zoekt of blijft hangen bij de eerste zin.

Beheersing van taal en stijl

Ook als je voldoende hebt gescoord, kun je vaak nog wel wat aandacht schenken aan de verbetering van je taalgebruik. Er zijn diverse cursussen die je kunt volgen, maar je kunt ook werken aan je taalvaardigheid met de oefeningen en tips op Taalwinkel.

Afwerking van de tekst

Is het netjes afwerken van de tekst niet je sterkste kant? Besteed er meer aandacht aan, en zorg ook dat je aan het einde nog wat tijd over hebt om de tekst te controleren op taal-, stijl-, spel- en interpunctiefouten. Laat in ieder geval je tekst altijd door een ander lezen vóór het inleveren, zeker als netjes afwerken niet je sterkste punt is.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 20 juni 2022