Taalwinkel

Trainingen en cursussen

Er zijn diverse trainingen en cursussen te vinden als je wilt werken aan je taalvaardigheid. We geven hier een selectie van tips, zowel voor studenten als voor docenten.

Voor alle studenten: Beter schrijven in het hoger onderwijs

De UvA en HvA hebben een gratis online schrijfcursus ontwikkeld, die je kunt volgen als je je schrijfvaardigheid wilt verbeteren. In deze MOOC (Massive Online Open Course), genaamd Beter schrijven in het hoger onderwijs, leer je stapsgewijs om een goede tekst te schrijven op hbo-niveau.

De schrijfcursus bestaat uit zes modules. Je leert onder andere hoe je een tekst gestructureerd opbouwt en hoe je de juiste stijl kunt hanteren. Maar er is ook een module over de eindredactie, waarin de belangrijkste grammaticale regels en spellingsregels aan bod komen.

Aan de hand van filmpjes, testjes en opdrachten analyseer je in de cursus je schrijfgedrag en verbeter je je schrijfvaardigheid. Deze online cursus is voor iedereen gratis toegankelijk. Je start wanneer je wilt en je volgt de cursus in je eigen tempo.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Trailer: MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs

Voor HvA- en UvA-studenten: cursus Nederlands

Als HvA- of UvA-student kun je je inschrijven voor de cursus Beter Schrijven aan het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT), wanneer je problemen hebt met het schrijven van scripties, verslagen en rapporten.

Voor alle (aankomende) studenten: cursussen Nederlands als tweede taal

  • Dutch Language Courses : Als Nederlands niet je moedertaal is, en je hebt nog taalproblemen, kijk dan bij het brede aanbod dat wordt verzorgd door het INTT. Er zijn trajecten voor en na het Staatsexamen NT2 programma II.
  • Taalschakeltraject : Bij de HvA kunnen anderstaligen terecht voor een traject dat voorbereidt op het Staatsexamen NT2 programma II. Studenten leren bovendien hbo-vaardigheden zoals het werken in projectgroepen en krijgen vakken die voor de beoogde studie belangrijk zijn.
  • Nederlands voor gevorderde anderstaligen : Je kunt de twaalf modules van de gratis online taalcursus (MOOC) zelfstandig volgen om je luistervaardigheid te trainen, woordenschatkennis uit te breiden en meer inzicht te krijgen in taalvariatie en interessante taalfenomenen.

Voor alle studenten: studeren met dyslexie

Gepubliceerd door  Taalwinkel 28 maart 2022