Taalwinkel

Trainingen en cursussen

Er zijn diverse trainingen en cursussen te vinden als je wilt werken aan je taalvaardigheid. We geven hier een selectie van tips, zowel voor studenten als voor docenten.

Voor alle studenten: Beter schrijven in het hoger onderwijs

De UvA en HvA hebben een gratis online schrijfcursus ontwikkeld, die je kunt volgen als je je schrijfvaardigheid wilt verbeteren. In deze MOOC (Massive Online Open Course), genaamd Beter schrijven in het hoger onderwijs, leer je stapsgewijs om een goede tekst te schrijven op hbo-niveau.

De schrijfcursus bestaat uit zes modules. Je leert onder andere hoe je een tekst gestructureerd opbouwt en hoe je de juiste stijl kunt hanteren. Maar er is ook een module over de eindredactie, waarin de belangrijkste grammaticale regels en spellingsregels aan bod komen.

Aan de hand van filmpjes, testjes en opdrachten analyseer je in de cursus je schrijfgedrag en verbeter je je schrijfvaardigheid. Deze online cursus is voor iedereen gratis toegankelijk. Je start wanneer je wilt en je volgt de cursus in je eigen tempo.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Trailer: MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs

Voor UvA-studenten: cursus Nederlands

Als UvA-student kun je je inschrijven voor de cursus Beter Schrijven aan het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT), wanneer je problemen hebt met het schrijven van scripties, verslagen en rapporten.

Voor HvA-studenten: zelfstudiecursussen

Als HvA-student kun je diverse zelfstudiecursussen volgen rondom taal: over spelling, formulering en interpunctie, over lezen of luisteren in het hbo of over bronvermelding. In het interactieve overzicht taalondersteuning vind je het gehele aanbod.

Voor alle (aankomende) studenten: cursussen Nederlands als tweede taal

Op de NT2-pagina van Taalwinkel vind je informatie, tips en (verwijzingen naar) oefeningen als Nederlands niet je eerste taal is.

Voor alle studenten: studeren met dyslexie

Gepubliceerd door  Taalwinkel 4 april 2024