Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Zet de punt op tijd

 

Wie niet goed weet wanneer de ene zin ophoudt en de volgende begint, maakt de onderstaande soort fouten:

ZIN 1
Gedragstherapie en cognitieve therapie zijn onafhankelijk van elkaar ontstaan, de laatste 15 jaar zijn beide therapieën meer met elkaar geïntegreerd geraakt.
ZIN 2
Veel Nederlandse gemeentes worstelen met een duidelijke toekomstvisie voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van hun gemeente. Omdat deze visie van veel variabele  factoren afhankelijk is.

 

ZIN 1 DE PUNT IS TE LAAT GEPLAATST

Zin 1 bestaat uit twee hoofdzinnen. Je kunt echter niet zomaar twee hoofdzinnen achter elkaar ‘plakken’. Je maakt dan een taalfout. Er zijn drie manieren waarop je deze zin kunt corrigeren.

 

1 Zet een punt tussen de eerste en de tweede zin.

 Gedragstherapie en cognitieve therapie zijn onafhankelijk van elkaar ontstaan. De laatste 15 jaar zijn beide therapieën meer met elkaar geïntegreerd geraakt.

2 Verbind de zinnen met een conjunctie (voegwoord).

Gedragstherapie en cognitieve therapie zijn onafhankelijk van elkaar ontstaan, maar laatste 15 jaar zijn beide therapieën meer met elkaar geïntegreerd geraakt.

3 Scheid de zinnen door middel van een puntkomma. Dit kan alleen als de inhoud van zin 1 en 2 inhoudelijk bij elkaar horen en dus niet een heel ander onderwerp bevatten.

Gedragstherapie en cognitieve therapie zijn onafhankelijk van elkaar ontstaan; de laatste 15 jaar zijn beide therapieën meer met elkaar geïntegreerd geraakt.

ZIN 2 DE PUNT STAAT TE VROEG

In zin 2 wordt de zin juist op een te vroeg moment afgebroken door de punt. De tweede zin  Omdat deze visie van veel variabele  factoren afhankelijk is is namelijk een bijzin. Een bijzin kan nooit op zichzelf staan in geschreven teksten en staat altijd voor of achter de hoofdzin binnen de punt. Je kunt deze zin op twee manieren herschrijven.

1 Zet de bijzin binnen de punt.

Veel Nederlandse gemeentes worstelen met een duidelijke toekomstvisie voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van hun gemeente omdat deze visie van veel variabele  factoren afhankelijk is.

 

2 Maak van de bijzin een aparte hoofdzin.

Veel Nederlandse gemeentes worstelen met een duidelijke toekomstvisie voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van hun gemeente. Deze visie is namelijk van veel variabele factoren afhankelijk.
Wanneer je dit soort fouten maakt, lees je tekst dan hardop voor voordat je hem inlevert. Meestal hoor je wel aan je intonatie dat er íets ‘niet klopt’.