Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Van lezen naar schrijven

Vaak moet je op grond van de teksten die je hebt gelezen zelf iets schrijven: een leesverslag, een artikel, een essay of een scriptie. Realiseer je daarbij dat je nooit een goede tekst kunt schrijven als je de gelezen stof niet goed hebt begrepen. Het eerste advies is daarom: ga nooit schrijven voordat je goed hebt begrepen wat je hebt gelezen.

Je kunt testen of je de informatie goed verwerkt en dus begrepen hebt door aan iemand anders (bijvoorbeeld een medestudent) te vertellen wat je hebt gelezen. Dan kom je er door de reacties van de ander direct achter of je in staat bent helder weer te geven wat je hebt gelezen. Let wel: de ander kan niet direct checeken of je het verhaal ook correct weergeeft, alleen of het een goed te volgen verhaal is. Een ander voordeel van het verhaal hardop vertellen is dat het je dwingt je eigen woorden te gebruiken. Dat is belangrijk omdat het ook echt je eigen verhaal moet zijn waarin je de gelezen informatie weliswaar verwerkt maar die niet letterlijk overneemt.

Ga vervolgens naar Literatuur verwerken. Daar wordt uitgelegd hoe je ervoor zorgt dat je de gelezen informatie correct weergeeft zonder plagiaat te plegen. Vind je de overstap van lezen naar schrijven echt ingewikkeld, lees dan meer in Lezen om te schrijven. Hoe je de gelezen teksten moet samenvatten lees je hier.