Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Tips bij het formuleren van de tekst

  1. Begin niet te snel met schrijven. Bedenk eerst goed waarover, waarom (tekstdoel) en voor wie je schrijft (publiek). Zo kun je beter bepalen welke informatie je wel en niet moet opnemen en voorkom je geschrap achteraf.
  2. Stel het schrijven niet te lang uit. Hoe meer tijd je hebt, hoe beter het resultaat.
  3. Werk de onderdelen van je tekstschema een voor een uit.
  4. Maak een schrijfplanning en zorg dat je de tijd hebt voor meerdere schrijfrondes. Schrijven is herschrijven. Bijna niemand schrijft in een keer een perfecte tekst. Leg je  tekst af en toe weg, zodat je er later met een frisse blik naar kunt kijken.
  5. Ga vooraf na of er conventies of voorschriften zijn voor de soort tekst die je gaat schrijven. Zo kun je ervoor zorgen dat je alle noodzakelijke onderdelen opneemt.
  6. Je hoeft niet bij het begin te beginnen. Begin met het schrijven van een stuk dat makkelijk voor je is of waar je al veel informatie over hebt. Als je eenmaal op gang bent, valt een goed begin je vanzelf wel in.
  7. Sta niet te lang stil bij het juiste woord of de juiste formulering. Ga verder en kies een voorlopige formulering of zet puntjes. Al verder schrijvend valt je het juiste woord of juiste formulering meestal vanzelf in.
  8. Maak je in een eerste schrijfronde ook niet te druk over grammatica- en spellingsconventies. Aandacht voor de vorm gaat ten koste van de inhoud. Besteed er in een latere sessie apart aandacht aan, en markeer de woorden en/of zinnen die je nog eens moet controleren.
  9. Schrijven is een creatief proces. Al schrijvend krijg je vaak goede invallen. Daarom is het goed een tijd achter elkaar door te werken  en de stroom die op gang is gekomen optimaal te benutten.
  10. Komen er tijdens het schrijven andere tekstpassages in je op? Noteer ze dan altijd op een aparte pagina, dan gaan ze niet verloren.
  11. Wees niet te snel tevreden. Vraag feedback op je tekst voordat je de definitieve versie inlevert.

 

Helpen deze tips je niet veel, dan heb je misschien last van schrijfangst. Je kunt daarover meer lezen op de website van de studentenpsychologen van de universiteit van Leiden.