Taalwinkel

Motivatiebrief: voorbereiding

Je ziet een vacature waar graag op wilt reageren. Hoe zorg je ervoor dat jouw brief en cv goed aansluiten bij de functie? Dat vergt een goede voorbereiding. Door informatie te verzamelen, kom je erachter wat de werkgever belangrijk vindt voor de functie.

Voorbereiding in vier stappen

De voorbereiding bestaat uit vier stappen:

1. Analyse van de vacature

In de vacature staat omschreven aan welke eisen je moet voldoen om voor de functie in aanmerking te komen. Bijna nooit zullen al deze omschrijvingen precies op jou van toepassing zijn, maar een grondige analyse van deze functie-eisen geeft je veel input voor het schrijven van je motivatiebrief.

Checklist:

 • Opleiding: Voldoe ik aan de opleidingseis of beschik ik over een vergelijkbaar diploma?
 • Werkervaring: Is werkervaring verplicht of een pre?
 • Schriftelijke en communicatieve vaardigheden: Worden er speciale eisen aan communicatieve vaardigheden gesteld en voldoe ik daaraan?
 • Specifieke eigenschappen: Wordt er iemand met specifieke eigenschappen die noodzakelijk zijn voor de functie gezocht en beschik ik over die eigenschappen? Bijvoorbeeld: stressbestendig, resultaatgericht, individualistisch, teamspeler, klantgericht-denken en doorzettingsvermogen.
 • Motivatie: Soms wordt er naar aantoonbare affiniteit met het vakgebied gevraagd. Hoe kan ik mijn motivatie en affiniteit aantonen?
 • Leeftijd: Wordt er specifiek iemand uit een bepaalde leeftijdscategorie gezocht?
 • Talenkennis: Voldoe ik aan de gestelde eisen?
 • Computerkennis: Worden er speciale eisen gesteld? Voldoe ik aan die eisen of kan ik mezelf in korte tijd bijspijkeren?

Als je de vacature goed gelezen hebt, weet je welke eisen de werkgever belangrijk vindt voor de functie. Vind je dat je aan deze eisen voldoet, dan kun je tijdens een brainstormsessie bedenken hoe je het beste kunt aantonen en hoe je kunt laten zien dat jij een geschikte kandidaat bent voor die functie.

2. Brainstorm motivatie

Beginnen met schrijven is moeilijk. Bedenk daarom vooraf wat je precies in je motivatiebrief wilt zetten. Waarom ben jij de geschikte kandidaat? Wat is je motivatie om op deze functie te solliciteren?

Je kunt brainstormen door middel van een mindmap. Pak een papier en schrijf op verschillende plekken de eisen die vermeld staan in de vacature. Bijvoorbeeld: opleiding, werkervaring, eigenschappen, motivatie. Bedenk bij al deze punten wat op jou van toepassing is. Zo krijg je een goed overzicht van wat belangrijk is voor deze functie en welke informatie je zeker in je brief moet vermelden.

Je motivatie is erg belangrijk. Bedenk waarom je juist die functie wilt uitoefenen. Wat trekt je zo aan? Waarom ben je geïnteresseerd in het bedrijf? Wat zijn je sterke eigenschappen die jou geschikt maken voor de functie? Wat zijn mogelijke punten waardoor je minder geschikt bent? En hoe zou je die punten kunnen verbeteren of compenseren?

3. Website bekijken

Voordat je de brief gaat schrijven, verzamel je zoveel mogelijk informatie over het bedrijf. Een makkelijke manier om dat te doen is het bestuderen van de website. Je kunt daar op ideeën komen voor je motivatiebrief. Wat spreekt je aan in dat bedrijf? Waarom wil je juist daar solliciteren? Waarom pas jij in dat bedrijf? Kijk ook naar de manier waarop hun teksten geschreven zijn. Informeel en los of formeler en zakelijker? Pas jouw schrijfstijl daarop aan.

4. Bellen naar het bedrijf

Soms leveren de vacature en de website van het bedrijf te weinig informatie op om een goede brief te kunnen schrijven. Dan kun je bellen naar de contactpersoon van het bedrijf. Zorg dat je je vragen goed voorbereidt zodat je een betere brief kunt schrijven. Let er ook op dat je een goede, serieuze indruk achterlaat.

Vragen die je telefonisch kunt stellen:

 • Wat zijn de dagelijkse bezigheden die horen bij de functie?
 • Heeft het zin om te reageren met een andere afgeronde opleiding dan gevraagd?
 • Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de gewenste kandidaat?
 • Als er geen naam in de vacature vermeld staat: aan wie kun je je brief richten?

Let erop dat je geen vragen stelt waarvan je de antwoorden zelf zou kunnen vinden op de website van het bedrijf of door de vacture goed te lezen. Sluit het gesprek af door de contactpersoon te bedanken en geef aan dat men jouw motivatiebrief met cv binnenkort kan verwachten.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 4 april 2022