Taalwinkel

Motivatiebrief en cv: wat staat er in?

Wat staat er in een effectieve motivatiebrief? Een motivatiebrief is de plaats waarin je je curriculum vitae kunt toelichten, je iets van je persoonlijkheid kunt laten zien en waarin je kunt aangeven wat je motivatie is om op de vacature te solliciteren.

Vaste onderdelen van een motivatiebrief

Een motivatiebriefbestaat uit een aantal vaste onderdelen. Die onderdelen beschrijf je beknopt: de brief mag niet langer dan twee pagina’s zijn. Het gaat om de volgende onderdelen:

Opening

Leg uit waar je de vacature tegengekomen bent (welke krant, website, tijdschrift, enz.) en dat je wilt solliciteren.

Motivatie

Motiveer waarom je naar deze functie solliciteert. Omschrijf waarom je graag bij dit bedrijf wilt werken.

Waarom jij?

Verkoop jezelf. Waarom ben jij geschikt voor deze functie?

  • Geef aan waarom jouw persoonlijkheid bij de functie en bij het bedrijf past. Geef hierbij concrete voorbeelden.
  • Geef aan waarom je opleiding en eerdere werkervaring goed aansluiten bij deze functie. Als je weinig werkervaring of geen passende opleiding hebt, dan kun je door middel van concrete voorbeelden aangeven waarom jij toch geschikt bent. Geef ook aan dat je bereid bent om verder te leren.
  • Een goede manier om concrete voorbeelden te geven is de STAR-methode.

Afsluiting

Verwijs naar je cv en geef aan dat je je motivatie graag wilt toelichten in een gesprek.

Valkuil

Maak van je brief geen opsomming van je leven. Je stuurt altijd een brief met een cv. In je cv staan alle feitelijke gegevens, zoals je opleiding, leeftijd en werkervaring. In de brief kun je naar je cv verwijzen, maar zorg ervoor dat je in je brief vooral je motivatie toelicht en met concrete voorbeelden aangeeft waarom jij geschikt voor de functie bent. De andere gegevens staan in je cv.

Besteed tijd aan het schrijven van een overtuigende motivatiebrief. Niet alleen de inhoud is belangrijk, ook de stijl en vorm tellen mee. Bekijk voordat je je brief verstuurt de checklist, zodat je zeker weet dat je niets vergeten bent.

Gepubliceerd door  Taalwinkel 23 maart 2022