Taalwinkel

Het sollicitatiegesprek: voorbereiding

Je hebt een sollicitatiebrief geschreven en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoe bereid je je voor? En hoe ga je om met lastige vragen?

Informatie zoeken over het bedrijf

Je hebt je natuurlijk al verdiept in het bedrijf toen je je sollicitatiebrief schreef, maar fris je geheugen op voordat je je sollicitatiegesprek hebt. Verzamel informatie over het bedrijf. Maak duidelijk dat je interesse hebt door te laten zien dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Zoek informatie op internet en vraag aan bekenden of zij meer weten over het bedrijf.

Vragen oefenen

Er worden vaak standaardvragen gesteld op een sollicitatiegesprek. Deze kun je dus goed oefenen. Kijk op Voorbeeldvragen en zorg dat je op al deze vragen gemakkelijk een antwoord kan geven.

De STAR-methode is een bekende manier om systematisch te vertellen hoe je iets gedaan hebt en wat het resultaat was. Het is een goede manier om voorbeelden te geven van je ervaring, met werk, studie of andere dingen. Je legt bij deze methode uit wat de situatie (S) was, welke taken (T) jij had, welke acties (A) je hebt ondernomen om die taken uit te voeren en wat het resultaat (R) was van jouw acties en wat je ervan hebt geleerd. Het is verstandig om van tevoren over een aantal van dit soort situaties na te denken.

Wat neem je mee?

Het lijkt voor de hand liggend, maar bedenk wat je allemaal meeneemt naar het gesprek. Je komt dan minder snel voor verrassingen te staan en je komt professioneel over.

  • routebeschrijving
  • je cv en je sollicitatiebrief
  • portfolio (of iets anders dat je wilt laten zien)
  • pen en papier
  • lijstje met vragen
  • deodorant

Wat trek je aan?

De datum voor het gesprek komt dichterbij. Je bent goed voorbereid, je weet veel van het bedrijf, je hebt alle mogelijke vragen geoefend. Maar wat ga je aantrekken? Voor veel mensen is de kledingkeuze voor een sollicitatiegesprek lastig.

  • Kies voor kleding die past bij het bedrijf. Als je weet dat het een informeel bedrijf is, ga dan niet in je formeelste pak en andersom.
  • Zorg dat je er verzorgd uitziet.
  • Trek altijd iets nettere kleding aan dan de kleding die je zou dragen als je de functie al zou uitoefenen.
  • Wees niet excentriek, maar blijf wel bij jezelf.

Bekijk wat Jurre Valk, docent HRM van de HvA, hierover vertelt:

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Bekijk ook het onderstaande filmpje over sollicitatiegesprekken:

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Taalwinkel 4 april 2022