Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Sollicitatiebrief: stijl en vorm

De inhoud van je sollicitatiebrief is belangrijk, maar besteed ook tijd aan het uiterlijk en de toon van je brief. Een te populair geschreven brief of een brief met vlekken wordt niet gelezen.

 

Lay-out

 

Je sollicitatiebrief moet er verzorgd en zakelijk uitzien. Dat betekent dat de lay-out overzichtelijk is, dat je een prettig leesbaar lettertype kiest en dat de brief voldoet aan de standaard briefconventies. Gebruik witregels tussen de alinea’s.

 

 

Indeling sollicitatiebrief:

1. Gegevens afzender  P.M. de Vries

Spuistraat 14

1000 AB Amsterdam

tel. 06-12345678

pmdevries@gmail.com

 

2. Gegevens geadresseerde Bedrijf X

Afdeling Personeelszaken

T.a.v. mevrouw Janssen

Postbus 1234

1000 YZ Amsterdam

 

3. Plaats, datum Amsterdam, 27 augustus 2017
4. Betreft: sollicitatie functie … / open sollicitatie  Bijvoorbeeld: Sollicitatie maatschappelijk werker 
5. Geachte heer/mevrouw + achternaam  Bijvoorbeeld: Geachte mevrouw Janssen, 
6. Opening  Leg uit waar je de vacature hebt gevonden (welke krant, website, tijdschrift, enz.) en dat je wilt solliciteren. 
7. Motivatie  Motiveer waarom je naar deze functie solliciteert. Omschrijf waarom je graag bij dit bedrijf wilt werken.  
8. Waarom jij? Verkoop jezelf. Waarom ben jij geschikt voor deze functie?Geef aan waarom jouw persoonlijkheid bij de functie en bij het bedrijf past. Geef hierbij concrete voorbeelden.

Geef aan waarom je opleiding en eerdere werkervaring goed aansluiten bij deze functie. Als je weinig werkervaring of geen passende opleiding hebt, dan kun je door middel van concrete voorbeelden aangeven waarom jij toch geschikt bent. Geef ook aan dat je bereid bent om verder te leren.

Een goede manier om concrete voorbeelden te geven is de STAR-methode.

 

9. Afsluiting In de laatste alinea geef je aan dat je graag verder contact wilt. Probeer zelfverzekerd over te komen en geef aan dat je bereid bent om je motivatie verder toe te lichten in een gesprek. Bekijk voorbeelden hoe je een brief kunt openen en afsluiten.
10. Met vriendelijke groet,

11. Handtekening

 

12. Naam afzender

 

13. Bijlage: cv

 

 

 

 

Stijl

 

  • Lees de advertentie en de website van het bedrijf goed. Hoe is de schrijfstijl van het bedrijf? Zakelijk en formeel? Schrijf je brief dan ook zo. Vlot? Probeer je brief dan in die stijl te schrijven. Let erop dat je niet te informeel wordt.
  • Vermijd lange constructies en veel bijzinnen. Korte zinnen maken je tekst prettiger leesbaar. Kijk bij Houd de vaart erin voor meer stijltips.
  • Schrijf in de ik-vorm en spreek de lezer aan met ‘u’.
  • Probeer de lijdende vorm zo veel mogelijk te vermijden. Je maakt je tekst persoonlijker door je zinnen actief te maken. Vergelijk: ‘Dit wordt door mij als zeer positief ervaren’ met ‘Ik ervaar dit als zeer positief.’ Kijk bij Houd de vaart erin voor meer stijltips.
  • Vermijd standaardzinnen en clichés. Probeer op een pakkende manier te formuleren en blijf persoonlijk.