Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Sollicitatiebrief en cv: openingszinnen en afsluitingen

De eerste zin van je sollicitatiebrief is de belangrijkste. Daar moet je lang over nadenken. Een sollicitatiebrief moet een goede indruk geven van je persoonlijkheid, maar de toon moet ook passend zijn bij het bedrijf en de functie. Probeer dus neutrale, maar overtuigende zinnen te formuleren.

 

Openingszinnen: creatief of niet?

 

In de eerste alinea geef je aan waar je de vacature bent tegengekomen. In veel brieven wordt dit in de eerste zin vermeld. Dit levert vaak saaie openingszinnen op. Anderen kiezen daarom voor iets anders. Ze beginnen hun brief met een vraag of een andere creatieve openingszin. Het is moeilijk te zeggen welke manier het beste is. Sommige werkgevers zijn gecharmeerd van opvallende brieven, anderen absoluut niet. Probeer in te schatten wat in jouw geval passend is en zorg ervoor dat je brief een goede weerspiegeling van je persoonlijkheid is.

 

Voorbeelden van openingszinnen:

 

U zoekt een enthousiaste coördinator en dat is exact de functie waar ik naar zoek.
Na het lezen van uw vacature in de Volkskrant van 29-09-2017 en na het bekijken van uw website ben ik erg enthousiast geworden over de functie van trainee.
Op uw website zag ik uw vacature voor een docent Engels. ‘Daar is men op zoek naar mij’, was mijn eerste gedachte.
Met deze brief laat ik mijn interesse blijken voor uw vacature in het Parool van 12 september jl.
Mijn ambitie ligt al geruime tijd op het gebied van voeding en onderzoek. Ik was dan ook blij verrast toen ik uw vacature in de Volkskrant van 29-09-2017 zag.

Afsluitende zinnen

 

In de laatste alinea geef je aan dat je graag verder contact wilt. Probeer zelfverzekerd over te komen en geef aan dat je bereid bent om je motivatie verder toe te lichten in een gesprek.

Voorbeelden afsluitingen:

 

Graag licht ik mijn brief en cv in een persoonlijk gesprek toe.
Ik hoop dat u door deze brief en cv geïnteresseerd bent geraakt. Met alle plezier zal ik mijn sollicitatie toelichten in een persoonlijk gesprek.