Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Presenteren: veelgemaakte fouten

De eerste twee minuten van een presentatie zijn van cruciaal belang. Als je tijdens die eerste twee minuten je publiek niet weet te ‘verleiden’ dan is je publiek daarna niet meer bereid naar je te luisteren. Als je een goede presentatie niet krachtig eindigt, zal iedereen dat ‘slappe’ einde onthouden.

 

 

Veelgemaakte fouten in het begin

  • Negatieve informatie

Je begint te vertellen wat er allemaal mis is gegaan (bijvoorbeeld: je hebt weinig tijd gehad, je was te laat, kon het niet goed voorbereiden omdat je het te druk had). Op deze manier start je met negatieve informatie en je publiek zal het gevoel krijgen dat je niet je best hebt gedaan.

 


 

  • Slechte voorbereiding

Je presentatie moet beginnen, je staat op het podium maar je moet nog je beamer of iets anders klaarzetten. Zorg dat al je spullen van tevoren in orde zijn. Kom dan ook ruim op tijd naar de locatie zodat je alles neer kunt zetten.

 


 

  • Computerproblemen

De computer doet het niet. Je hebt een presentatie voorbereid met PowerPointsheets. Nu doet de computer het niet. En nu? Zorg dat je altijd je PowerPointsheets hebt geprint en bereid je presentatie zo goed voor dat je het ook zonder PowerPoint kunt doen.

 

  • Slordig uiterlijk

Je jasje zit niet goed, je gulp staat open, je lippenstift is uitgeveegd. Kijk voor de presentatie in de spiegel en controleer of je er goed uitziet. Ga niet op het podium aan je kleding trekken.

 


 

  • Slechte non-verbale communicatie

Je stem klinkt te zacht waardoor je voor het publiek moeilijk te verstaan bent. Je kijkt je publiek niet aan of je hebt een gesloten, verlegen of angstige houding.

 


Veelgemaakte fouten aan het einde

  • Saai einde

Je eindigt met de zin: “Dat was het.” Dit is een saai, inhoudsloos einde.

 


 

  • Te vroeg weglopen

Tijdens je laatste zin loop je al weg van de plaats waar je gepresenteerd hebt. Je wekt de indruk dat je blij bent dat het achter de rug is. Misschien is dit ook wel zo, maar geef je publiek toch het gevoel dat je het met plezier hebt gedaan.

 


 

  • Onduidelijk einde

Je einde is onduidelijk. Je laat niet duidelijk blijken dat je presentatie afgelopen is. Je presentatie gaat als een nachtkaars uit. Dit is jammer, vooral als de rest wel goed is gegaan.

 

 

  • Gehaast en rommelig einde

Door tijdgebrek maak je je presentatie gehaast en rommelig af.

 


 

Wil je weten hoe het wel moet?